|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 mai 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 14 iunie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 616.36-004-02-074:615.9+616-091.8
|
Lucrarea este consacrată studierii unor mecanisme ale resorbţiei ţesutului conjunctiv în ficat în procesul de regresie a cirozei hepatice experimentale. S-a studiat participarea catepsinei L, precum şi a altor proteinaze lizozomale, în procesul de dergadare a colagenului în ficat.
Ciroza hepatică a fost provocată la 140 şobolani albi prin metoda clasică de injectări de tetraclorură de carbon (CCl4) în decurs de 13 săptămâni. Investigaţiile histologice, electron-microscopice, electron-histochimice şi biochimice ale ficatului s-au efectuat la etapa dezvoltării maxime a cirozei hepatice şi pe parcursul a două luni de regresie a cirozei (la 7, 14, 21, 30 şi 60 zile după ultima injectare a noxei hepatotrope).
Investigaţiile histologice şi determinarea biochimică a conţinutului de hidroxiprolină în ficat au elucidat faptul, că în perioada de regresie a cirozei hepatice experimentale în ficat are loc un proces intens de degradare a colagenului, maximal exprimat în decursul primei luni după sistarea intoxicaţiei cirogene. S-a stabilit, că în perioada de regresie a cirozei hepatice experimentale se produce sporirea pregnantă a activităţii proteinazelor cisteinice - catepsinelor B, H şi L în ficat, dinamica activităţii enzimelor manifestând un caracrer fazic şi un grad înalt de corelaţie cu modificările nivelului de hidroxiprolină tisulară, ceea ce atestă implicarea directă a acestor enzime în degradarea colagenului în ficat.
Studiul electron-histochimic a permis detectarea catepsinei L în ficat în normă în lizozomii hepatocitelor, celulelor Kupffer şi endoteliocitelor. S-a stabilit, că în procesul de regresie a cirozei catepsina L este secretată de către hepatocite, macrofage (celulele Kupffer) şi fibroblaste spre spaţiul extracelular pentru a se angaja nemijlocit în degradarea extracelulară a colagenului. Catabolizarea extracelulară intensă a colagenului din ficat în procesul de regresie a cirozei prin intermediul catepsinei L are loc cu concursul major al hepatocitelor, pe când liza intracelulară a colagenului este realizată de către macrofage şi fibroblaste cu participarea activă a catepsinei L.