|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 iunie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 septembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 616.72-002.77:616.89
|
Au fost cercetate complex 120 de bolnave cu diagnostic confirmat de Artrită Reumatoidă la diferite etape de evoluţie a maladiei. Pe lângă examenele clinice şi de laborator standard, acestora li s-au efectuat şi testări specifice: estimări după scorul Hamilton, determinarea tipului de atitudine faţă de maladie după un test special de diagnostic psihologic. Datele înregistrate au demonstrat că din cele 120 femei bolnave de Artrită Reumatoidă 100 (83,3%) au prezentat semne clare de sindrom depresiv.
Studiul a constatat că printre cauzele care suscită iniţierea sindromului articular mai frecvent s-a atestat impactul stresului acut sau cronic (χ2=4,52, р<0,05), iar printre factorii ce favorizează recrudescenţa maladiei se atestă la fel de frecvent stresul psihoafectiv (χ2=9,76, р<0,01). La bolnavele din studiu s-au determinat dereglări de statut psihic atât în faza de debut, cât şi în cea de manifestare desfăşurată a bolii, dar şi corelaţii variabile între dereglările somatice şi cele de ordin psihic. Bolnavele cu statut depresiv (100) au fost repartizate randomizat în 2 loturi curative. Toate acestea administrau terapia de bază cu Metotrexat şi Diclofenac. În primul lot (50 paciente) terapia de suport s-a completat cu un antidepresiv - Mianserin hidroclorid, care se indica în doza de 30 mg/24 ore (seara) pe parcursul 3 luni. În lotul doi au intrat de asemeni 50 de bolnave cu AR, care au administrat doar ingredienţa terapiei de bază (lotul control). Volumul de investigaţii a fost similar în ambele loturi: toate pacientele au fost examinate de 4 ori - examenul primar, examinări reluate după o lună, 3 luni şi la 6 luni de la iniţierea studiului observaţional.
Analiza comparată a loturilor de observare subcurativă după o serie de parametri ca: numărul de articulaţii inflamate, durata redorii matinale, după indicii funcţionali, de calitate a vieţii şi de eficienţă curativă - Lee, HAQ, DAS, SAV, după probe de laborator ca VSH, proteina C-reactivă şi după câteva teste de investigare psihologică specială a evidenţiat prezenţa fenomenului depresiv şi dependenţa de expresie a acestuia în funcţie de dinamicul evolutiv al maladiei de fond. Astfel s-au constatat relaţii de corelaţie clară între statutul psihic al bolnavelor şi activitatea procesului articular, precum şi între caracterele evolutive ale maladiei şi tipurile de atitudine a pacientelor faţă de propria boală. Am apreciat de asemenea faptul că maladia de fond (Artrita Reumatoidă) evoluează mai favorabil şi se ameliorează evident statutul psihic al bolnavilor pe fundalul tratamentelor complexe ce s-au suplimentat cu un preparat antidepresiv - Mianserin hidroclorid. Cele mai relevante efecte curative s-au apreciat anume la bolnavele din primul lot, care au fost medicate prin formula complexă ce a inclus şi Mianserin hidroclorid.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: