|
StatutTeza a fost susţinută pe 19 septembrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 octombrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 616 - 006 + 614.2
|
Lucrarea actuală reprezintă o cercetare complexă a particularităţilor de depistare a tumorilor maligne în populaţia din mediul rural. Pentru realizarea acestui scop a fost studiat nivelul şi structura morbidităţii şi mortalităţii prin tumori maligne integral în republică şi selectiv în două raioane rurale (Orhei şi Hînceşti), selectate folosind metoda calculării „distanţei Euclidiene”. Rezultatele studiului petrecut a permis de a evidenţia tendinţele morbidităţii şi mortalităţii prin tumori maligne, de a determina nivelul de depistare precoce şi tardivă a maladiilor neoplazice, a evalua nivelul de cunoştinţe oncologice a populaţiei şi a aprecia durata de timp acordată de către medicii de familie problemei de profilaxie a cancerului. Nivelul prevalenţei prin tumori maligne pe parcusul anilor 2000 – 2005 a suportat schimbări în loturile studiate – în republică nivelul prevalenţei prin cancer a scăzut de 1,2 ori, în raionul Orhei - de 1,4 ori, iar în raionul Hînceşti nivelul prevalenţei prin cancer a crescut de 1,2 ori. Analiza indicatorilor de incidenţă prin tumori maligne în dinamică a evidenţiat o evoluţie progresivă în raionul Orhei, unde s-a constatat o creştere a incidenţei de 1,7 ori, însă în raionul Hînceşti creşterea incidenţei în anul 2005 faţă de anul 2000 era numai de 1,2 ori. În acelaşi timp nivelul incidenţei prin tumori maligne în republică a rămas neschimbat.. În perioada anilor 2000 – 2005, nivelul mortalităţii prin tumori maligne a înregistrat o creştere în raionul Orhei de 1,3 ori, iar în raionul Hînceşti creşterea mortalităţii fiind de 2,2 ori. Nivelul mortalităţii prin cancer în republică era de 1,1 ori mai scăzut în anul 2005, faţă de nivelul mortalităţii în anul 2000.
Evaluarea nivelului de cunoştinţe oncologice a populaţiei din mediul rural (raionul Orhei şi Hînceşti) a demonstrat cunoaşterea insuficientă a factorilor de risc în apariţia şi dezvoltarea tumorilor maligne la persoanele intervievate. Conform rezultatelor obţinute - 64,1 2,4% au răspuns afirmativ la întrebările despre cunoaşterea factorilor de risc a cancerului: în raionul Orhei valoarea respectivă reprezintă - 76,7 2,5%, iar în raionul Hînceşti răspunsurile afirmative au constituit 47,1 4,4%. Răspunsurile la variantele de răspuns „Nu” şi „Nu ştiu” au constituit 35,9 3,1% (Orhei– 23,3 4,5% şi Hînceşti– 52,9 4,1%).
Studierea reacţiei emoţionale a pacienţilor la diagnosticarea cancerului ne demonstrează că 42,7% din bolnavii cu cancer au prezentat gînduri negative automate cu caracter catastrofal; 50,4% din ei au prezentat gînduri negative automate cu caracter depresiv; 3,8% din bolnavi au avut un comportament pasiv în vederea adaptării la boală şi 3,1% din ei au prezentat un comportament activ în vederea adaptării la boală.