|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 octombrie 2007 în CSSşi aprobată de CNAA pe 20 decembrie 2007 Autoreferat![]() TezaCZU 519.872
|
Teza este dedicată cercetării sistemelor de asteptare cu priorităţi si timp de orientare aleator. Este elaborată clasificarea pentru o clasă vastă de sisteme de asteptare cu o singură staţie care efectuează orientările între liniile de asteptare ale cerinţelor, ce se disting după importanţa intrării pentru servire.
Sunt recapitulate rezultatele analitice pentru astfel de sisteme în presupunerea că fluxurile de intrare sunt de tip Poisson si timpul de orientare are structură specială. Aceste rezultate sunt formulate sub formă de sisteme de ecuaţii funcţionale recurente expuse în termenii transformatelor Laplace ale caracteristicilor de performanţă. Rezultatele de acest fel sunt minuţios analizate. Un loc important în aceste rezultate au ecuaţiile de tip Kendall.
Se menţionează că cazul timpurilor de orientare cu structură generală nu este prezentat în literatură de specialitate. Chiar pentru sistemele Mr |Gr| 1 caracteristicile de performanţă, în general, nu pot fi obţinute în formă analitică exactă. De aceea, se argumentează necesitatea elaborării metodelor numerice pentru analiza acestor sisteme. În acest scop se cercetează ecuaţia Kendall si se introduce operatorul funcţional Kendall. Algoritmul clasic iterativ pentru soluţionarea ecuaţiei Kendall este perfecţionat astfel că poate fi aplicat în mod eficient pentru rezolvarea sistemelor menţionate de ecuaţii funcţionale recurente. Pentru inversarea soluţiilor obţinute sunt propuse scheme de acceleraţie (sumarea lui Salzer si algoritmul Wynn's Rho), bazate pe funcţionalele Gaver. Metodologia este dezvoltată pentru perioadele de ocupare ale sistemului examinat. Aceasta permite să se cerceteze si alte caracteristici ale sistemului, în particular, coeficientul de trafic ρ.
Este aplicată metoda modelării imitaţionale pentru analiza sistemelor cu priorităţi si timp de orientare cu structură generală. A fost elaborat pachetul soft PQSST, care permite imitarea a astfel de sisteme cu obţinerea oricărei informaţii empirice a caracteristicilor de performanŃă ale sistemului, în particular, a perioadelor de ocupare, a perioadelor de relaxare, a timpului mediu de asteptare, a probabilităţii de pierdere. Cronologia detaliată a proceselor ce au loc în sistemele cu priorităţi poate fi obţinută cu ajutorul pachetului PQSST. Programul este scris în limbajul Java în formă de aplet interactiv.
Se efectuează analiza comparativă a soluţiilor obţinute prin utilizarea celor două
metode – metoda numerică si metoda modelării imitaţionale. Se prezintă exemple, se
discută aplicarea sistemelor de asteptare cu priorităţi si timp de orientare în analiza
QoS a traficului de reţea.