|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 aprilie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU [616.71- 007.234 + 591.105]:001.891.53 + 616.71 - 003.95 + 612.017.32 + 615.32:582.26 + 546.47
|
Lucrarea este consacrată evaluării rolului patogenetic al modificărilor indicilor în metabolismele glucidic, glicoproteic şi al markerilor ai remodelării osoase în osteoporoza (OP) primară şi în cea secundară, în dinamica bolii şi influenţei biopreparatelor de origine algală cu un conţinut divers de Zn – BP-Zn1, BP-Zn2 şi BP-R – ca remedii patogenice de corecţie a perturbărilor metabolice specifice acestei patologii.
Experienţele au fost efectuate pe 78 de şobolani, femele şi masculi maturi. Osteoporoza primară a fost reprodusă la şobolanii albi, femele, prin ovariectomie. Osteoporoza secundară a fost provocată la şobolanii masculi, prin injectări subcutanate bisăptămânale de prednisolon (10 mg/kilocorp).
În rezultatul studiului s-a relevat că modificările în activitatea enzimelor în metabolismul glucidic, în ambele variante de osteoporoză, poartă un caracter fazic, dependent de alternarea proceselor de formare şi de resorbţie osoasă.
În ţesutul osos, în OP primară şi în OP secundară, se produc modificări în conţinutul de glucide combinate cu proteinele necolagenice, caracterizate prin reducerea nivelului de hexoze sumare şi prin modificări nesemnificative ale conţinutului de acid N-acetilneuraminic, cu excepţia perioadei tardive a OP primare (6 luni), în care concentraţia acestuia a sporit semnificativ.
Conţinutul de ARN scade în OP primară şi în cea secundară în toate etapele de evoluţie a procesului patologic, ceea ce indică reducerea intensităţii proceselor biosintetice în ţesutul osos.
Rezultatele obţinute denotă o intensitate diferită a proceselor de remodelare, în funcţie de stadiul de evoluţie a procesului patologic şi de forma maladiei. Astfel, în OP primară se constată o reducere a proceselor de remodelare osoasă, în perioada de 3 luni de la iniţierea procesului osteoporotic, determinată de reducerea activităţii fosfatazei alcaline osoase, a fosfatazei acide tartratrezistente şi a pirofosfatazei anorganice osoase.
În OP secundară are loc estomparea proceselor de formare osoasă în decursul primelor 3 luni, mai exprimată în termenul de 1,5 luni de la iniţierea procesului patologic, generată de scăderea nivelului de markeri ai remodelării osoase; şi o tendinţă de restabilire a acestor procese, la 6 luni de la debutul maladiei.
Biopreparatele de origine algală, cu un conţinut sporit de Zn organic, manifestă proprietăţi osteoregeneratoare pronunţate prin faptul că stimulează eficient activitatea enzimelor glicolitice, a dehidrogenazelor din ciclul Krebs, conţinutul de hexoze sumare, ARN, nivelul funcţional al transaminazelor, al fosfatazei alcaline termolabile şi al pirofosfatazei anorganice osoase.
Astfel, cercetările efectuate confirmă perspectiva utilizării remediilor studiate în calitate de remedii osteogenice eficiente de corecţie în dereglările metabolice provocate de OP.