|
StatutTeza a fost susţinută pe 7 mai 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 iunie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 658.1.011.2/.4(478)(043)
|
În lucrare sunt examinate aspectele metodologice şi aplicative privind diagnosticul şi estimarea potenţialului economic al întreprinderii producătoare.
În teză au fost valorificate noţiunile de potenţial economic, diagnosticul şi estimarea acestuia. Au fost sistematizate principalele viziuni ale savanţilor străini şi autohtoni privind conceptul de potenţial economic ca obicet al estimării activităţii întreprinderii producătoare. În mod special a fost studiată structura formalizată a potenţialului economic al întreprinderii, factorii de influenţa şi corelaţia dintre elementele lui componente.
O mare parte din teză cuprinde cercetarea metodelor şi modelelor de diagnoză aplicate în practica internaţională, în scopul valorificării experienţei internaţionale în acest domeniu şi ajustării posibilităţilor de implemetare a lor în practica analitică autohtonă ţinând cont de cerinţele noului sisitem contabil şi condiţiile actuale de activitate ale unităţilor de producţie.
Este selectat un sistem de indicatori generalizatori specifici pentru diagnosticul stării de performanţă al întreprinderilor autohtone şi estimarea potenţialului economic al acestora în cadrul analizei expres.
Este reliefată necesitatea abordării potenţialului economic al întreprinderii prin prisma factorilor de potenţial, de reglare economică şi de strategie, precum şi aplicarea indicatorilor agregativi, exprimaţi prin indici, pentru aprecierea competitivităţii întreprinderii producătoare.
Pentru perfecţionarea diagnosticului şi estimării potenţialului economic al întreprinderilor autohtone este propus spre utilizare un model nou de analiză, care are la bază un sistem de indicatori agregativi, inclusiv „Indicele agregativ al potenţialului economic al întreprinderii”, care a fost algoritmat în limbajul de programare „Delphi”.
Programul „DIAGNOZA”, autorizat şi implementat în procesul diagnosticului şi estimării potenţialului economic al întreprinderii, a avut drept scop identificarea şi modelarea acestuia pe baza rezultatelor obţinute, oferind organelor de decizie variante, strategii şi politici fezabile, necesare creşterii eficienţei manageriale.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: