|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 iulie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 18 septembrie 2008 Autoreferat![]() TezaCZU 657.47:664.8(478)(043)
|
În teză sunt abordate problemele contabilităţii consumurilor şi calculaţiei costurilor conservelor fabricate din fructe şi legume.
Partea teoretică a lucrării se axează pe înaintarea unui nou concept cu privire la consumuri şi cheltuieli, la costuri şi la clasificarea consumurilor, care permite crearea unei baze metodologice mai raţionale în vederea argumentării contabilităţii consumurilor şi calculaţiei costurilor.
Recomandările practice, referitoare la perfecţionarea contabilităţii consumurilor şi calculaţiei costurilor în producţia conservelor din fructe şi legume, sunt fundamentate pe particularităţile organizatorice şi tehnologice specifice acestei producţii. La ele se referă: crearea şi contabilizarea provizioanelor aferente unor consumuri ce ţin de aprovizionarea cu materie primă, reparaţia mijloacelor fixe; calculul amortizării mijloacelor fixe în baza metodei de producţie cu aplicarea recalculării volumului planificat la volumul efectiv al producţiei; utilizarea metodei alocării reciproce a serviciilor secţiilor interdependente prin procedeul costului efectiv unitar propriu secţiei auxiliare etc.
O atenţie deosebită se acordă raţionalizării metodei de calculaţie a costurilor şi a controlului de gestiune, prin aplicarea conturilor analitice propuse de autor, elaborarea conturilor de evidenţă a consumurilor pe centre de responsabilitate şi utilizarea devizelor de consumuri şi costuri.
Rezultatele cercetărilor pot fi implementate la întreprinderile ce produc conserve din fructe şi legume cu scopul perfecţionării contabilităţii consumurilor şi a calculaţiei costurilor.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: