|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 noiembrie 2008 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 ianuarie 2009 Autoreferat![]() TezaCZU 339.9 (043.2)
|
Una dintre cele mai importante trăsături ale economiei mondiale, la etapa actuală, reprezintă transnaţionalizarea economiilor naţionale ale statelor lumii, în special a statelor mici. Necesitatea prezentei cercetări rezultă din importanţa analizei impactului acestui proces asupra economiei statelor mici care, de-obicei, sunt slab dezvoltate şi au o capacitate internă redusă de evoluare. Totodată, este abordată definirea statelor mici prin prisma aspectului economic.
În condiţiile actuale, transnaţionalizarea statelor mici reprezintă principalul factor al asigurării unei creşteri economice durabile. În urma acestui proces au de câştigat atăt companiile transnaţionale, cât şi statele-gazde mici. Lupta pentru atragerea capitalului în economia naţională a statelor mici a luat amploare în ultima perioadă, dar, totuşi, corporaţiile transnaţionale încă nu se grăbesc să investească în ele. Astfel, succesul va depinde de capacitatea fiecărui stat în parte de a atrage marele corporaţii în ţara sa. Un moment esenţial constă în analiza impactului transnaţionalizării asupra migraţiei forţei de muncă.
Republica Moldova reprezintă, de asemenea, un stat mic ce este dominat de complexitatea problemelor cu care se confruntă statele mici ale lumii. În aceste condiţii, accentul trebuie pus pe atragerea capitalului calitativ spre ramurile prioritare ale statului care creează valoare adăugată şi care ar permite competitivitatea produselor moldoveneşti cu cele mondiale.
În teză este efectuată analiza impactului procesului de transnaţionalizare atât la nivel teoretic, cât şi practic, bazându-se pe experienţa economiei Republicii Moldova. Unul dintre aspectele esenţiale reprezintă analiza transnaţionalizării din punct de vedere calitativ.