Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english


Cercetări privind fortificarea cu iod a uleiurilor vegetale pentru obţinerea produselor alimentare


Autor: Popovici Cristina
Gradul:doctor în tehnică
Specialitatea: 05.18.01 - Tehnologia produselor alimentare (cu specificarea produselor şi procedeelor)
Anul:2009
Conducător ştiinţific: Olga Deseatnicov
doctor, profesor universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei
Consultant ştiinţific: Rodica Sturza
doctor habilitat, profesor universitar, Universitatea Tehnică a Moldovei
Instituţia:
CSS:

Statut

Teza a fost susţinută pe 27 februarie 2009 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 18 iunie 2009

Autoreferat

Adobe PDF document0.50 Mb / în română

Cuvinte Cheie

ulei de floarea soarelui, fortificarea produselor alimentare, iod, pătrunjel, mărar, cimbru, leuştean, stabilitate oxidativă, antioxidanţi naturali, indici de calitate a uleiurilor, cercetări in vivo

Adnotare

Lucrarea este dedicată cercetărilor în domeniul stabilizării uleiului de floarea soarelui fortificat cu iod cu adaos de antioxidanţi naturali şi perspectivele utilizării lui ulterioare în scopul elaborării tehnologiilor de obţinere a produselor alimentare funcţionale.

A fost cercetată oportunitate utilizării extractelor din plante aromatice autohtone: pătrunjel, mărar, cimbru şi leuştean. Pe baza numărului total de oxidare (TOTOX Value) al extractelor vegetale a fost stabilit, că un adaos de 0,4-0,6 g plante uscate/100 g ulei este optimal şi asigură stabilitatea oxidativă a uleiului de floarea soarelui fortificat cu iod.

A fost elaborată tehnologia de fabricare a uleiului de floarea soarelui fortificat cu iod cu extracte vegetale, ce reprezintă un produs cu acţiune profilactică. Noutatea tehnologiei de stabilizare a uleiului din floarea soarelui iodat este confirmată prin brevete de invenţie a Republicii Moldova.

Au fost cercetate proprietăţile fizico-chimice, stabilitatea oxidativă şi valoarea biologică a uleiului de floarea soarelui iodat cu adaosuri de extracte vegetale la păstrarea produsului timp de 12 luni. În uleiul fortificat cu iod şi adaosuri vegetale intensitatea benzilor de absorbţie IR caracteristice cis-izomerilor acizilor graşi nesaturaţi din componenţa trigliceridelor rămîne invariabilă la păstrarea produsului, în timp ce în lipsa adaosului vegetal şi în proba de referinţă descreşte, fapt ce atestă stabilizarea de către antioxidanţii vegetali a formelor biologic active din alimentul-matrice.

Cercetările in vivo a biodisponibilităţii uleiului de floarea soarelui, fortificat cu iod molecular, au arătat că introducerea lui în raţia şobolanilor albi de laborator cauzează restabilirea nivelului de hormoni tiroidieni şi acumularea iodului în glanda tiroidă în cantitate necesară pentru activitatea fiziologică normală a organismului.

Au fost elaborate şi propuse metode şi tehnologii de obţinere a produselor alimentare fortificate cu ulei de floarea soarelui iodat, confirmate prin brevete de invenţie a Republicii Moldova. Au fost analizaţi principalii indici de calitate ai produselor obţinute.