|
StatutTeza a fost susţinută pe 15 mai 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 octombrie 2009 Autoreferat![]() |
Lucrarea dată vizează un set de probleme legate de evoluţia Bisericii moldoveneşti, precum: relaţiile dintre biserică şi stat, măsurile de ordin bisericesc aplicate de domnii fanarioţi; rolul şi locul ierarhilor moldoveni în limitele eparhiilor şi în afara acestora; administraţia ecleziastică în perioada războaielor ruso-turce şi ruso-austro-turce.
În urma selectării, studierii şi analizei materialului istoriografic şi documentar, au fost realizate anumite precizări şi completări cu referire la rolul şi locul Bisericii Moldovei în cadrul societăţii. De asemenea, au fost efectuate unele rectificări la opiniile deja încetăţenite în istoriografie cu privire la jurisdicţia teritorială, funcţiile mitropoliţilor şi episcopilor. Un aspect aparte care a fost analizat se referă la alegerea şi demiterea arhiereilor moldoveni, fapt care a permis identificarea unor practici şi proceduri utilizate în Moldova.
În urma unei analize materialului documentar s-a înregistrat cazuri de imixtiune în afacerile ecleziastice ale Moldovei atât din partea Rusiei, cât şi a Imperiul Habsburgic. Ingerinţele respective au avut drept consecinţă introducerea unor instituţii străine în cadrul sistemului administrativ ecleziastic moldovenesc. Studierea problemelor a impus analiza unor cazuri particulare, legate de unele teritorii, care, deşi din punct de vedere politic nu au fost părţi componente ale Moldovei, în anumite perioade s-au aflat sub jurisdicţia canonică a ierarhilor moldoveni.
O atenţie deosebită s-a acordat relaţiilor Bisericii Moldovei cu patriarhiile şi aşezămintele monahale din Imperiul Otoman. Au fost supuse analizei raporturile dintre Mitropolia Moldovei şi Patriarhia Ecumenică, identificând rolul distinct pe care l-a avut biserica moldovenească în cadrul lumii ortodoxe. O altă problemă asupra căreia insistăm se referă la contribuţia societăţii româneşti la susţinerea aşezămintelor monahale athonite şi a celor din Orientul Ortodox. Demersul relevă profilarea conceptului de autocefalie a Bisericii moldoveneşti în raport cu Patriarhia ecumenică. De asemenea, studiul oferă noi date şi detalii cu privire la locul Bisericii moldoveneşti pe plan intern şi internaţional. Perioada se caracterizează prin stabilirea caracterului distinct pe care l-a avut Biserica Ţării Moldovei în întregul spaţiu ortodox.
Cercetarea de faţă vine să aducă noi date şi detalii cu privire la locul
Bisericii moldoveneşti pe plan intern şi internaţional, perioada se
caracterizează prin stabilirea caracterului distinct pe care la avut Biserica din
Ţara Moldovei în întreg spaţiu ortodox. Studierea atentă a acestei teme
permite de a conchide că în acest spaţiu temporar se pun bazele ideologice a
conceptului de autocefalie a Bisericii moldoveneşti în raport cu Patriarhia
ecumenică.
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: