|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 iunie 2009 în CSSşi aprobată de CNAA pe 1 octombrie 2009 Autoreferat![]() |
Teza Alteritate şi identitate în jurnalul intim românesc propune o nouă abordare a genului diaristic, prin prisma noţiunilor de identitate/alteritate.
Cadrul teoretic al lucrării descrie traseul perechii terminologice, precum şi implicaţiile pe care le are în jurnalul intim. Conceptele-cheie sunt abordate din perspectivă interdisciplinară, este precizat raportul identitare/alteritate, modul de înţelegere a acestuia în context critic-literar, sunt relevate formele şi statutul de gen literar al jurnalului intim. Accentul nu este pus doar pe „structura de existenţă”, specifică acestui tip de texte, ci şi pe strategiile epice de construire a identităţii: inventarea unui personaj emblematic, exponenţial, dublat în subtext de un altul – ascuns, neacreditat, jocul de „voci” sesizabil prin schimbarea pronumelui (eu/tu/el), realizarea unui proiect (auto)portretistic, multiplicarea deliberată a eurilor. Demersul este axat pe două tipuri de proiectare a alterităţii, care nu se mai exclud reciproc: alteritatea externă – întîlnirea cu Celălalt (publicul, lectorul, lumea) şi alteritatea internă (dialogul dintre eurile, măştile autorului de jurnal în care autorul/naratorul/personajul se suprapun). Astfel, în prim plan este pusă preocuparea de ordin estetic, relevând aspiraţia diaristului de a face literatură.
A doua parte a tezei propune o analiză aplicată profundă a două dintre cele mai interesante jurnale din literatura română, adevărate acte de premeditare diaristică: Jurnal de Mircea Cărtărescu (în două volume) şi Jurnal suedez de Gabriela Melinescu (în patru volume). Prin aspectele analizate: raportul creatorului cu sine, tentaţia autocontemplării, re-invenţia personajului, diferit de la o pagină la alta – la Mircea Cărtărescu; şi criza de identitate, re-construirea identităţii personajului prin intermediul exerciţiului diaristic, substituirea eurilor, surprinse la Gabriela Melinescu, aceste jurnale se înscriu în paradigma alterităţii şi a postmodernismului, demonstrînd că Altul este coexistent celui care scrie şi, implicit, este un produs al scriiturii. Alteritatea trebuie considerată nu doar o temă a personajului, dar, mai ales, a autorului de jurnal, care funcţionează ca un principiu ordonator atât în procesul creaţiei artistice, cît şi în cel al cercetării şi evaluării jurnalului intim.