|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 mai 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() TezaCZU 339.7272 (478)(043)
|
Structura tezei: introducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 249 de surse, 18 anexe, 156 de pagini de text de bază, 28 de figuri, 12 de formule şi 7 de tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 19 lucrări ştiinţifice.
Cuvinte cheie: balanţa de plăţi externe, cont de capital, fluxuri financiare, integrare financiară, remiteri, sistem financiar internaţional, fluxuri de capital împrumutat, fluxuri investiţionale, liberalizarea contului de capital, criză financiară internaţională.
Domeniul de studiu: relaţii valutar-financiare internaţionale.
Scopul şi obiectivele lucrării: Elaborarea metodologiei de evaluare a gradului de integrare a unei ţări mici în fluxurile financiare internaţionale; Relevarea evoluţiei fluxurilor financiare internaţionale în ţările în curs de dezvoltare şi interpretarea tendinţelor, identificate în corelare cu fenomenele din economia mondială; Determinarea impactului influxurilor financiar-valutare asupra economiei naţionale a Republicii Moldova şi formularea propunerilor privind administrarea eficientă a acestora.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: Elaborarea metodologiei de evaluare a gradului de integrare în fluxurile financiare internaţionale pentru cazul Republicii Moldova; Dezvoltarea conceptului de sistem de gestiune a fluxurilor financiare internaţionale; Elaborarea concepţiei strategiei de integrare economico-financiară a Republicii Moldova în scopul eficientizării gestiunii fluxurilor financiar-valutare în economia naţională; Elaborarea recomandărilor privind gestiunea influxurilor de remiteri şi orientarea acestora în sectorul real al economiei prin argumentarea necesităţii implicării active a statului în realizarea proiectelor comune investiţionale cu migranţii.
Semnificaţia teoretică: Constatările teoretice şi concluziile realizate formează elemente componente a metodologiei pentru investigaţiile ştiinţifice viitoare. Totodată, teza poate fi propusă ca sursă bibliografică în procesul didactic din instituţiile de învăţământ superior economic.
Valoarea aplicativă a lucrării rezultă din recomandările expuse, implementarea cărora vor spori eficienţa domeniilor vizate, dintre care: aplicarea metodologiei „de iure” în analiza gradului de integrare a Republicii Moldova; aplicarea instrumentelor de gestiune a fluxurilor financiare în Republica Moldova din practica internaţională.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: unele recomandări, elaborate în teză, au fost acceptate spre implementare în activitatea Organizaţiei de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: