|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iulie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2010 Autoreferat![]() |
Teza de doctor în agricultură, Chişinău, 2010. Repere conceptuale ale cercetării, patru capitole, concluzii, bibliografia din 227 de surse, 3 anexe, care includ 11 tabele, 116 pagini text de bază, 21 de figuri şi 39 de tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 16 lucrări ştiinţifice.
Scopul lucrării constă în argumentarea ştiinţifică a specificului albinelor rasei Carpatice şi realizarea măsurilor pentru conservarea şi ameliorarea acestora, în condiţiile Republicii Moldova. Pentru realizarea acestui scop s-au trasat următoarele obiective: studierea caracterelor morfo-productive şi variabilitatea lor, conţinutului substanţelor biologic active în corpul albinelor, crearea loturilor de prăsilă şi noilor linii de albine carpatice locale.
Metodologia cercetării ştiinţifice. Metodologia cercetărilor tezei constituie concepţii ştiinţifice ale savanţilor cu renume mondial în apicultură. În profund sunt elucidate metodele cercetărilor şi utilizarea acestora la aprecierea indicilor morfo-productivi, a particularităţilor biologice, biochimice ale albinelor carpatice şi calităţilor produselor apicole.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în faptul, că, folosind metode contemporane de cercetare, au fost studiate particularităţile morfo-productive şi determinat specificul albinelor rasei Carpatice. Pentru prima dată, în Republica Moldova, s-a studiat variabilitatea caracterelor morfo-productive ale albinelor, au fost evidenţiate legităţile dependenţei de anotimp şi, practic, argumentate pentru utilizarea lor în lucrul de prăsilă. A fost apreciat conţinutul de substanţe biologic active în corpul albinelor şi în produsele apicole. Au fost create linii noi şi loturi de prăsilă la stupinele de creştere şi reproducere a mătcilor, ceea ce permite de a păstra şi perfecţiona genofondul albinelor carpatice locale.
Semnificaţia teoretică a lucrării constă în stabilirea particularităţilor morfo-productive în dependenţă de diferiţi factori şi aprecierea conţinutului substanţelor biologic active în corpul albinelor. Valoarea aplicativă a lucrării constă în crearea noilor linii de albine carpatice şi a loturilor de prăsilă pentru creşterea şi reproducerea mătcilor de prăsilă.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele obţinute sunt implementate la stupinele de creşterea şi reproducere a mătcilor şi în procesul didactic la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.
3. STUDIUL CARACTERELOR MORFO-PRODUCTIVE ALE ALBINELOR LOCALE