|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 septembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 noiembrie 2010 Autoreferat![]() |
Structura tezei: întroducere, trei capitole, concluzii şi recomandări, bibliografia din 210 numiri, 143 pagini de text de bază. Rezultatele tezei de doctorat au fost expuse în 12 articole publicate în culegeri şi reviste de specialitate din România şi Republica Moldova. Volumul total al publicaţiilor la tema dată este de circa 10, 00 coli de autor.
Scopul şi obiectivele lucrării: analiza lucrărilor ştiinţifice şi a publicaţiilor în domeniul activităţii execuţionale; studierea aspectelor dreptului execuţional ca fiind o instituţie interramurală în cadrul sistemului dreptului; evidenţierea în mod deosebit a tendinţelor novatoare în domeniu, ţinând cont de istoria evoluţiei executării hotărârilor judecătoreşti şi nu în ultimul rând, în lumina orientărilor actuale doctrinare şi jurisprudenţiale recente, între care şi jurisprudenţa Curţii Europene de la Strasbourg.
Noutatea şi argumentarea ştiinţifică. Noutatea ştiinţifică a tezei este asigurată de argumentarea importanţei cercetării fenomenului juridic de edificare a statului de drept din perspectiva dezvoltării istorice şi a evoluţiei dreptului execuţional ca instituţie juridică, precum şi în contribuţia adusă prin realizarea unui studiu complex privind activitatea de executare şi respectare a legilor.
Semnificaţia teoretică. Cercetarea dreptului execuţional ca fiind o instituţie interramurală în cadrul sistemelor juridice de ramură a contribuit la lărgirea cunoşterii înţelesului şi caracteristicilor activităţii de realizare a dreptului şi a evoluţiei sale, începând cu primele legiuiri privind activitatea de executare şi respectare a legilor până la implementarea reformei judiciare în sistemul juridic românesc şi al Republicii Moldova privind integrarea europeană
Valoarea aplicativă a lucrării. Studiul are un caracter ştiinţifico-didactic, tinzând să redea într-o formă clară rezultatele cercetării, sub aspect teoretic şi practic raportat la modificările aduse Codului de procedură civilă şi a reglementărilor comunitare în materia executării silite.Rezultatele cercetării pot servi în calitate de material la cursul Drept execuţional.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetării sunt utilizate în procesul de studii, la predarea cursului “Drept execuiţional” în cadrul ULIM şi a Universităţii “Spiru Haret” din Craiova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: