|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 mai 2022 în CSS şi se află în examinare la CNAAAutoreferat![]() ![]() TezaCZU 340.1 (043.3)
|
Structura tezei: lucrarea debutează cu o introducere cu titlu de iniţiere în analiza problematicii spiritualității juridice în relație cu creațiile spirituale românești și de prezentare a coordonatelor fundamentale ale demersului științific realizat. Teza este structurată în patru capitole principale, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 150 de surse. Lucrarea cuprinde 152 pagini de text de bază iar rezultatele obţinute sunt publicate în 3 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: spiritualitatea juridică cuprinsă în creațiile culturale, în special cele ale neamului românesc, care nu aparțin în mod explicit doctrinei juridice. Scopul şi obiectivele cercetării: doctrina juridică are nevoie să iasă din ”litera legii” din dogmă, din ”turnul de fildeș”, fără însă a nega specificitatea, să se deschidă interdisciplinar spre înțelegeri universale și să cultive spiritul integrativ, să valorifice dreptul în context cultural, să folosească fără să minimalizeze rolul conceptelor, imaginea, inclusiv cea metaforică, ca o componentă fundamentală a spiritualității, alături de concept, la modul complementar și conjugat.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică rezidă în faptul relevării cu pregnanță, explicit, sistematic și particularizat a faptului că spiritualitatea juridică nu se poate configura numai din valorile juridice. Ea este rezultatul contribuțiilor în diverse grade și ponderi a tuturor formelor și tipurilor de spiritualitate umană, inclusiv a creațiilor literar artistice.
Problema ştiinţifică soluţionată rezidă din faptul că, în planul spiritualității juridice se simțea nevoia depășirii unei rupturi, dintre concepte și imagini, avînd în vedere că spiritualitatea umană se exprimă prin concepte și imagini.
Importanța teoretică a lucrării constă în configurarea metodologică a unei noi abordări în teoria generală a dreptului și evocarea din spiritualitatea juridică emanată din câteva creații culturale remarcabile ale sufletului românesc. Cunoașterea dreptului [99, p. 13] trebuie să includă un tip de "artă cognitivă", aptă pentru "a vedea nevăzutul" cu neașteptate iluminări mai ales în relație cu abstractul și ariditatea textelor juridice, să releve structuri profunde, simetrii și asimetrii, ordini și complexități.
Valoarea aplicativă a lucrării. De analiza, înțelegerea și cooptarea acestei abordări depinde forța cognitivă a teoriei generale a dreptului, a doctrinei juridice, capacitatea sa de a oferi o imagine complexă, integratoare, asupra fenomenului juridic, cu consecințe practice dintre cele mai importante. Ea vizează multiple domenii: disciplina științifică teoria generală a dreptului; învățământul juridic; doctrina juridică; cercetarea științifică în drept; profesiunile juridice; instituțiile statului; societatea civilă ș.a.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: concluziile teoretice ale lucrării, elementele de noutate și recomandările formulate au fost utilizate în realizarea unor studii și comunicări cât și în cadrul Congresului internațional de filosofie a dreptului și filosofie socială (I.V.R.-Lisabona, 2017) cât și în calitate de referent și coautor pentru Enciclopedia Juridică Română, lit. A-C, volumul Personalități, Editura Universul juridic, 2018.