|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 decembrie 2010 în CSSşi aprobată de CNAA pe 24 februarie 2011 Autoreferat![]() |
Teza constă din introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie ce conţine 244 titluri, 6 anexe, 109 pagini conţinut de bază, 20 tabele, 37 figuri. Rezultatele au fost expuse în 18 publicaţii.
Scopul lucrării: studierea caracterelor fiziologo-biochimice ale unor tulpini de drojdii de vin cu potenţial sporit de biosinteză a carbohidraţilor şi elaborarea procedeelor de obţinere a bioproduselor valoroase.
Obiective: izolarea din sedimentele de vin, selectarea şi studierea caracterelor morfo-culturale şi fiziologo-biochimice ale tulpinilor de drojdii cu potenţial sporit de biosinteză a carbohidraţilor; evidenţierea factorilor care asigură un nivel optim al productivităţii şi acumulării carbohidraţilor în celulele drojdiilor selectate; elaborarea procedeelor de cultivare dirijată a tulpinilor de drojdii şi obţinere a biomasei cu conţinut prognozat de carbohidraţi; elaborarea procedeelor de obţinere a unor bioproduse valoroase din drojdiile sedimentelor de vin.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Au fost selectate tulpinile de drojdii S. cerevisiae CNMN–Y-20 şi S. cerevisiae CNMN–Y-21 cu capacitate înaltă de sinteză a carbohidraţilor, stabilite caracterele morfo-culturale şi fiziologo-biochimice, evidenţiaţi factorii determinanţi de dirijare a proceselor de biosinteză a carbohidraţilor la tulpinile menţionate. A fost demonstrată eficienţa melasei şi clorurii de tricloracetat de zinc în stimularea sintezei carbohidraţilor la drojdii.
Problema ştiinţifică. Argumentarea ştiinţifică a căilor de dirijare a biosintezei carbohidraţilor la tulpinile de drojdii selectate, utilizând ca reglatori nutrienţii preferenţiali şi factorii fizico-chimici.
Semnificaţia teoretică. Au fost obţinute date noi referitor la răspunsul fiziologic al drojdiilor de vin la acţiunea factorilor de cultivare dirijată. Lucrarea argumentează posibilitatea valorificării levurilor din sedimentele de vin pentru obţinerea unor bioproduse valoroase noi.
Valoarea aplicativă: Tulpina de drojdii S. cerevisiae CNMN-Y-20 se recomandă pentru cultivarea industrială în calitate de sursă de preparate glucidice. Tehnologia de procesare a biomasei drojdiilor din sedimentele de vin se recomandă pentru producerea industrială a bioproduselor naturale şi obţinerea substanţelor biologic active cu utilizare în diferite domenii. Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Tulpinile de drojdii selectate sunt depozitate ca producători de carbohidraţi şi utilizate în cercetările CNMN. Bioprodusul Prolevin R a fost implementat la crescătoriile piscicole ale Î.I. „Marin-Alexandru”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: