|
StatutTeza a fost susţinută pe 14 iunie 2012 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 octombrie 2012 Autoreferat![]() ![]() |
Teza este scrisă în limba rusă şi include introducere, şase capitole, concluzii generale, recomandări şi lista lucrărilor citate. Lucrarea conţine 142 pagini de text, 74 figuri, 9 tabele şi bibliografie din 123 lucrări.
Publicaţii la tema tezei: rezultatele obţinute sunt publicate în 20 lucrări ştiinţifice (10 articole şi 10 teze la conferinţe). Domeniul de cercetare: Electrochimie.
Scopul lucrării: a constatat în studierea mecanismului de codepunere indusă a acoperirilor de CoW din electrolitul citrat şi stabilirea condiţiilor de electrodepunere ce ar asigura aşa proprietăţi a acoperirilor care ar putea concura cu acoperirile cromului electrolitic.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării: pentru prima data a fost stabilit faptul că, electrolitul citrat, folosit pentru electrodepunerea aliajelor Co-W, reprezintă un amestec din compuşi complecşi compoziţia cărora este determinată de pH-ul electrolitului. La valori mari ale pH-ului componentul de bază fiind complexul heteropolinuclear cu masa moleculară de 1200 g/mol. Totalitatea rezultatelor primite prin diferite metode (gel-cromatografie, voltamperometrie, metodele hidrodinamicii fizico-chimice, determinarea compoziţiei acoperirilor, randamentului de curent şi ş.a.) a permis de a concluziona faptul că compoziţia elementelor cît şi a acoperirilor formate prin electrodepunerea Co-W este determinată pe de o parte de structura complexului heteropolinuclear şi pe de altă parte de pH-ul stratului precatodic care depinde paralel de viteza reacţiei de eliminare a hidrogenului (ce este determinată de potenţialul procesului de depunere electrolitică şi a condiţiilor termodinamice). Creşterea pH-ului în regiunea precatodică deplasează echilibrul formării compuşilor complecşi în direcţia formării produselor cu masă moleculară mare. A fost confirmată existenţa complexului heteropolinuclear Co-W-citrat în raportul atomilor Co:W de 1:1.
Problema ştiinţifică soluţionată: Experimental s-a demonstrat că formarea acoperirilor cobalt-wolfram din electrolit citric este o consecinţa a procesului reducere electrochimică a complexului heterometalic polinuclear.
Obiect de cercetarea este compoziţie chimică a electrolitului citric (identificarea compuşilor complecși ce se formează în electrolit) şi codepunerea indusă a aliajelor din Co-W care se obţine din electrolitul citric. Determinarea gradului de influenţă a parametrilor de electrodepunere pe compoziţie, structura şi proprietăţile aliajelor obţinute.
Semnificaţia teoretică: Rezultatele obţinute pot fi considerate noi, care permit nu numai a explică natura codepunerei induse a cobaltului cu wolfram, dar şi ca baza pentru elaborarea mecanismelor codepunerii metalelor grupei fierului cu metale greu fuzibile (W, Mo, Re) din electroliţi citrici şi gluconici.
Implementarea şi semnificaţia aplicativă a lucrării: rezultatele cercetării actuale pot fi utilizate ca bază pentru elaborarea tehnologiei de obţinere electrochimică a acoperirilor mai dure pe baza aliajelor de Co-W. Tehnologia dată reduce poluarea mediului înconjurător în compărăţie cu tehnologia obţinerii acoperirii cromului electrolitic.