Comisia de atestare
Comisia de acreditare
Comisiile de experţi
Dispoziţii, instrucţiuni
Acte normative
Nomenclator
Instituţii
Consilii
Seminare
Teze
Conducători de doctorat
Deţinători de grad
Doctoranzi
Postdoctoranzi
CNAA logo

 română | русский | english

CNAA / Teze / 2012 / iulie /

Managementul diagnosticului precoce şi optimizarea screeningului multilateral în cancerul de prostată


Autor: Iurcu Corneliu
Gradul:doctor în medicină
Specialitatea: 14.00.14 - Oncologie şi radioterapie
Anul:2012
Conducător ştiinţific: Victor Cernat
doctor habilitat, profesor cercetător, Instituţia medico-sanitară publică Institutul Oncologic
Consultant ştiinţific: Anatol Mustea
doctor, conferenţiar cercetător
Instituţia: Instituţia medico-sanitară publică Institutul Oncologic
CSS: DH 52-14.00.14-27.03.08
Instituţia medico-sanitară publică Institutul Oncologic

Statut

Teza a fost susţinută pe 25 iulie 2012 în CSS
şi aprobată de CNAA pe 9 octombrie 2012

Autoreferat

Adobe PDF document0.85 Mb / în română

Cuvinte Cheie

cancer de prostată, adenomul de prostată, TR, PSA,TRUS, screening, managment

Adnotare

Structura tezei: introducere, 5 capitole, concluzii şi recomandări practice. Teza este ezpusă pe 131 pagini de text de bază, conţine 31 figuri, 20 tabele. Bibliografia din 150 de lucrări, 3 anexe. Rezultatele studiului au fost reflectate în 13 lucrări ştiinţifice, inclusiv: articole în reviste recenzate – 6, dintre care fără coautori – 2, prezentări la conferinţe ştiinţifice naţionale – 2.

Domeniul de studiu: diagnosticul preoce şi screeningul în cancerului de prostată.

Scopul tezei. Constă în prezentarea managementului diagnosticului precoce şi optimizarea screeningului multilateral în cancerul de prostată. Obiectivele tezei: Cercetarea unor aspecte ce ţin de diagnosticul precoce şi elaborarea metodelor de bază în diagnosticul şi screeningul în cancerul de prostată.

Noutatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute: Pentru prima dată în R.M. au fost studiate aspecte de diagnostic precoce şi optimizarea screeningului în cancerul prostatei. Au fost studiate particularităţile diagnostic diferenţial şi clinico-diagnostice ale neoplazmelor prostatei. S-au determinat metodele optimale pentru diagnosticul precoce şi de sreening în cancerul de prostată la bărbaţii după 50 ani.

Semnificaţia teoretică. Completeză cunoştinţe în aprecierea factorilor de risc majori, incriminaţi în creşterea incidenţei cancerului de prostată: stresul şi solicitarea psiho-emoţională, mediul de trai, alimentaţia, statusul hormonal şi vîrsta, care poate servi ca punct de reper în profilaxia secundară.

Valoarea practică a lucrării. Analiza informativităţii metodelor diagnostice – TR, PSA, TRUS şi biopsiei prostatei cu examenul histologic în CP, determinarea factorilor de risc majori au permis să elaborăm algoritmii de diagnostic precoce şi etapele principale de screening în cancerul de prostată.

Rezultatele lucrării au fost implimentate în cadrul diagnosticului precoce a cancerului de prostată în Centrul Consultativ-Diagnostic şi în secţia de urologie a IMSP IO. Algoritmii de diagnostic au fost introduşi în protocolul clinic Naţional „ Cancerul de Prostată”.