|
StatutTeza a fost susţinută pe 21 mai 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 616.721-002.77+616.72-002:616.6+617.721.6-002
|
Lucrarea este expusă pe 120 de pagini text de bază, constituită din: introducere, 5 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie (186 de titluri), 13 anexe, 16 tabele şi 25 de figuri. Rezultatele obţinute sunt publicate în 17 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 321.04. Reumatologie.
Scopul studiului a constat în cercetarea particularităţilor clinico-paraclinice ale SA şi ARe urogenitale cu alterări oculare, elucidarea tipurilor de manifestări oculare şi corelarea acestora cu manifestările sindromului articular şi extraarticular, a datelor paraclinice, precum şi a influenţei lor asupra calităţii vieţii pacienţilor.
Obiectivele studiului au constat în determinarea particularităţilor de evoluţie a SA şi ARe urogenitale cu afectări oculare, stabilirea tipurilor de afectări oftalmologice în cadrul fiecărei nosologii şi cercetarea interrelaţiilor manifestărilor oculare cu parametrii clinici şi paraclinici ai SA şi ARe urogenitale, cu stabilirea ulterioară a impactului asupra calităţii vieţii pacienţilor.
Noutatea şi originalitatea. A fost efectuată pentru prima dată o analiză comparativă a SA şi ARe urogenitale cu manifestări oculare. Originalitatea studiului constă în identificarea nosologiilor cu afectări oculare şi fără afectări oculare, pentru a depista tipurile de manifestări oftalmologice în cadrul fiecărei nosologii şi particularităţile de evoluţie, clinico-paraclinice, determinarea predictibilităţii SA şi ARe urogenitale cu manifestări oculare.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în elucidarea particularităţilor clinice şi paraclinice ale SA şi ARe urogenitale însoţite de afectări oculare şi determinarea tipurilor de afectări oculare, ceea ce a evidenţiat manifestările articulare, extraarticulare, dereglările imune şi serologice mai severe şi o calitate a vieţii mai scăzută la pacienţii cu afectări oculare, fapt care permite optimizarea şi eficientizarea strategiei de tratament al acestor maladii complexe. Semnificaţia teoretică a lucrării a constat în importanţa studierii afectăriolor oculare, modificărilor serologice, imuno-inflamatorii şi genetice în cadrul SA şi ARe urogenitale.
Valoarea aplicativă a lucrării. Au fost stabilite tipurile afectărilor oculare şi frecvenţa acestora în cadrul SA şi al ARe urogenitale. S-a constatat dependenţa manifestărilor oculare de: sindromul articular, activitatea şi severitatea maladiei reumatologice, modificările imuno-inflamatorii în perioadele de debut şi de stare ale SA şi ARe. Paralel, a fost demonstrat rolul factorilor de risc în declanşarea şi evoluţia manifestărilor articulare şi oculare, care au confirmat impactul negativ asupra calităţii vieţii pacienţilor.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice au fost realizate în activitatea curativă a secţiilor de reumatologie şi oftalmologie ale IMSP Spitalul Clinic Municipal Chişinău "Sfânta Treime".
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: