|
StatutTeza a fost susţinută pe 22 mai 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 7 iulie 2015 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 543.064+663.258.39+504.05
|
Structura tezei: 118 pagini, 57 figuri, 30 tabele, introducere, 5 сapitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie cu 176 surse, 9 anexe.
Numărul de publicaţii la temă: rezultatele obţinute au fost publicate în 13 lucrări ştiinţifice.
Specialitatea: 166.02. Protecţia mediului ambiant şi folosirea raţională a resurselor naturale.
Scopul cercetării a constat în elaborarea unei proceduri eficiente, fiabile, accesibile fizic şi economic, de analiză a ftalaţilor în produsele finite şi în materiile prime secundare ale industriei vinicole; în identificarea surselor de contaminare cu ftalaţi a produselor vinicole, studierea proceselor de migrare a ftalaţilor în mediile hidro-alcoolice şi stabilirea factorilor ce afectează viteza de migrare; studiul dinamicii variaţiei conţinutului de ftalaţi în medii hidro-alcoolice, sub influenţa factorilor fizici, fizico-chimici şi biologici.
Noutatea ştiinţifică şi originalitatea cercetării constă în stabilirea factorilor ce influenţează procesul de migrare a esterilor acidului ftalic din polimeri în mediile hidro-alcoolice, precum temperatura, timpul de expunere, acţiunea mecanică, raportul dintre componentele mediului de apă-etanol; cuantificarea impactului lor;
Au fost stabilite variaţiile dinamice ale conţinutului de ftalaţi în mediile hidro-alcoolice, în procesele de sorbţie biologică şi abiotică;
A fost propus un model de abordare analitică a evaluării conţinutului complex de ftalaţi în produsele vinicole;
În 2010, procedura de analiză a ftalaţilor a fost primul document elaborat în domeniu, aprobat la nivel naţional. Prezenta procedură se deosebeşte de alte abordări teoretice prin faptul că este mai accesibilă tehnic şi economic. Problema ştiinţifica soluţionată: În rezultatul cercetării surselor naturale de apă, sol şi materie primă vegetală, s-a stabilit că obiectele de mediu nu reprezintă surse de poluare cu ftalaţi a produselor vinicole.
Semnificaţia teoretică şi aplicativă a lucrării: au fost stabilite aspectele estimării conformităţii materialelor polimerice, utilizate în ramura vitivinicolă a industriei alimentare;
Au fost stabiliţi factorii ce contribuie la diminuarea naturală a contaminării cu ftalaţi în produsele finite ale ramurii vitivinicole, în procesele de fermentare a mustului şi în prelucrarea fizico-chimică a vinului materie primă.
Procedura elaborată în cadrul laboratorului de încercări al ÎS „Centrul Naţional de Verificare a Produseloc Alcoolice” (CNVCPA) şi aprobată de ÎS „Centrul Naţional de Acreditare din Republica Moldova” (MOLDAC) asigură controlul siguranţei igienice a băuturilor alcoolice moldoveneşti.