|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 octombrie 2015 în CSSşi aprobată de CNAA pe 22 decembrie 2015 Autoreferat![]() TezaCZU 616.132.2-007.271-089.815-091
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, sinteza rezultatelor, concluzii generale și recomandări practice, bibliografie (182 de surse), 146 de pagini text de bază, 44 de tabele, 45 de figuri. Rezultatele obţinute au fost publicate în 19 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: cardiologie. Scopul și obiectivele lucrării: Evaluarea periprocedurală a nivelurilor cicrulante ale proteinei C reactive înalt senzitivă (PCRhs), interleukinei-6 (IL-6) și factorului de necroză tumorală alpha (TNF-alpha) la pacienții supuși angioplastiei în funcție de gender și diabetul zaharat, ratei evenimentelor cardiovasculare majore după angioplastie, efectului simvastatinei asupra răspunsului inflamator și ratei evenimentelor cardiovasculare majore (ECVM), precum și al inibiției TNF-alpha asupra afecțiunii cardiace diabetogene.
Noutatea și originalitatea științifică: Au fost obținute noi dovezi privind relația conținutului seric preprocedural (pre-PCI) al marcherilor inflamației cu rata ECVM, genderul și diabetul zaharat, riscul relativ al PCRhs la bărbați față de riscul ECVM, precum și corelarea între efectul pleiotrop antiinflamator al simvastatinei și beneficiul asupra ECVM. În premieră s-a demonstrat pe cordul izolat efectul benefic al inhibitorului TNF-alpha asupra reactivității cardiace și coronariene în afecțiunea diabetogenă a miocardului.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în teză constă în elucidarea rolului inflamației sistemice în patogenia leziunilor coronariene severe și ECVM după angioplastie, fapt ce contribuie la consolidarea conceptului remodelării coronariene, optimizarea prognozării evoluției ei negative după revascularizare, justificarea și confirmarea beneficului cardiovascular al atenuării răspunsului inflamator.
Semnificaţia teoretică: Riscul ECVM este în relație cu nivelul seric pre-PCI al PCRhs și nu se află în corelare cu marcherul perioadei incipiente postprocedurale (72 ore.) La bărbați nivelul pre-PCI al marcherului este mai mic vs femei, îndeosebi în diabet zaharat, iar rata ECVM are relație inversă: 47,62 vs 25%. Evoluția ECVM este asociată de niveluri periprocedurale elevate ale PCRhs.
Valoarea aplicativă a lucrării: administrarea postintervențională timp de 1 lună a simvastatinei în doză maximă (80 mg/zi) se impune prin cea mai mică rată a ECVM, asociată de niveluri serice depreciate ale marcherilor inflamației sistemice comparativ cu doza de 20 mg/zi.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: majoritatea postulatelor emise au fost valorificate în activitatea clinică a Institutului de Cardiologie și s-au
încadrat în procesul didactic și de cercetare la USMF ”Nicolae Testemițanu”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: