|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 mai 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 616.711.6-003.8
|
Structura tezei. Lucrarea este expusă pe 161 de pagini de text electronic şi include: introducere, 4 capitole, încheiere, concluzii, recomandări practice şi bibliografie (308 de surse). Teza este ilustrată cu 13 tabele, 48 de figuri, 5 anexe. Rezultatele obţinute sunt publicate în 18 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: anatomie patologică.
Scopul cercetării – evaluarea consecutivității afectării degenerativ-distrofice a discului intervertebral lombar cu stadializarea histopatologică și aprecierea modificărilor biologice (histologice si imunohistochimice) produse la nivelul segmentelor vertebrale compromise.
Obiectivele: Evidenţierea concordanţei dintre histologia modificărilor degenerative ale discurilor intervertebrale lombare şi schimbările imagistice RMN conform stadializării după Modic. Determinarea gradului și consecutivităţii afectării degenerativ-distrofice a discului și elementelor segmentelor intervertebrale lombare. Prezenţa unor corelații între aspectele histologice degenerativ-distrofice ale discurilor intervertebrale și arterele lombare colorate imunohistochimic cu CD34. Identificarea celulelor participante la manifestările inflamatorii în arterele, colorate imunohistochimic cu CD68 şi MCT și dezorganizărea fibrilară cu orceină şi impregnarea argentică.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Studiile corelative dintre RMN și histologia discului, în 80% din cazurile de hernie de disc supusă intervenţiei chirurgicale, histologic, arată modificări tipice avansate la nivelul focarului lezional, iar în modificările incipiente și medii, cu prezența fibroblastelor, pune în evidenţă caracterul regenerativ al nucleului pulpos și inelului fibros. Investigarea corelativă a arterelor lombare L1 – L5, colorate cu CD34, și a discurilor intervertebrale lombare la acest nivel, examinate histologic, prezintă indicele de corelație Pearson r=0,54, fiind interpretată ca asociație medie, care este un indiciu în diagnosticarea gradului de afectare a discului.
Problema științifică soluționată: Gradul de degenerescență a discului corelează cu stadiul examenului RMN la același nivel, și prezența unei asocieri dintre afectarea peretelui arterelor lombare cu degenerescența discului intervertebral lombar la nivelul afectat.
Semnificaţia teoretică. Studiul a confirmat utilitatea și prioritatea examenului histlogic și imunohistochimic în aprecierea gradului și consecutivitatea de afectare a discului, implicarea structurilor segmentului vertebral, și stadiul de afectarea peretelui vascular corelează cu gradul degenerescenței discului intervertebral lombar.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obținute în urma studiului completează cunoștiințele medicilor de specialitate, cu referire la diagnosticul, evoluția schimbărilor degenerativ-distrofice, perfectarea tacticii de tratament și profilaxie.
Implementaea rezultatelor științifice. Rezultatele studiului au fost implementate în activitatea IMSP SCTO, Laboratorul de Inginerie tisulară și culturi celulare, Banca de țesuturi și celule umane, SCM ,,Sfînta Treime”.