|
StatutTeza a fost susţinută pe 3 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 5 iulie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU 73. 047 (478)(043.2)
|
Teza constă din introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografia din 294 de titluri, anexă, volum total 215 pagini, 150 – text de bază, 85 de figuri inserate în text (total 363). La tema tezei sunt publicate 11 articole ştiinţifice.
Scopul şi obiectivele de cercetare constă în studierea constituirii şi evoluţiei peisajului în artele plastice din spaţiul moldovenesc; investigarea surselor bibliografice, arhivistice şi a operelor peisajere din colecţiile de stat, personale, completarea bazei sursologice a tezei; determinarea particularităţilor evoluţiei peisajului în artele plastice din Moldova, identificarea specificului peisajului în arta medievală, în perioada modernă şi contemporană din spaţiul investigat, evaluarea şi punerea în valoare a operelor peisajere din diferite perioade, reflectarea evoluţiei peisajului în diferite curente şi stiluri.
Domeniu de studiu: 651.01 – Teoria şi istoria artelor plastice.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică. Prezenta lucrare este primul studiu ştiinţific aprofundat al genezei şi evoluţiei peisajului în artele plastice din Moldova.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în reflectarea complexă şi multiaspectuală a evoluţiei peisajului, definirea specificului acestuia care ar duce la completarea unei panorame veridice a procesului artistic din Moldova. În teză sunt identificate principalele perioade ale formării peisajului în contextul dezvoltării artelor, sunt analizate lucrările şi creaţia artiştilor plastici reprezentativi care au pus bazele şi au dezvoltat acest gen de artă în Moldova. Lipsa unor cercetări de sinteză şi o analiză consecventă a lucrărilor au determinat interesul pentru această temă, care constituie o viziune panoramică a istoriei şi evoluţiei peisajului în artele plastice naţionale.
Semnificaţia teoretică a tezei. Materialele tezei şi rezultatele cercetării pot servi ca suport metodologic pentru viitoarele studii în domeniul artelor vizuale.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice şi valoarea aplicativă a tezei. Rezultatele
cercetării au fost publicate în 11 articole ştiinţifice şi pot fi utilizate în procesul didactic la
facultăţile de specialitate din republică şi în circuitul istoriei artelor naţionale; în calitate de
suport didactic pentru instituţiile de învăţământ artistic preuniversitar şi universitar; în cadrul
cursurilor de Estetică, Educaţie Plastică, Istoria Artelor. Materialele tezei sunt folosite în cadrul
cursului de specialitate la Facultatea ”Urbanism şi Arhitectură” a Universităţii Tehnice din
Moldova.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: