|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 iunie 2016 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 octombrie 2016 Autoreferat![]() TezaCZU [614.2+368.9.06] (478)
|
Structura tezei: lucrarea este expusă pe 130 de pagini, text de bază, și constă din introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări practice, rezumat în limbile română, rusă și engleză și bibliografie din 105 titluri, conține 36 de figuri, 14 tabele și 2 anexe. Rezultatele obținute sunt publicate în 9 lucrări științifice, inclusiv 3 fără coautori.
Scopul: explorarea impactului factorilor medico-sociali de influență asupra sănătății persoanelor neasigurate și elaborarea unor măsuri în vederea sporirii accesului acestora la servicii medicale oferite în cadrul asigurării obligatorii de asistenţă medicală (AOAM).
Obiectivele lucrării: analiza evoluţiei sistemelor de asigurări medicale din diferite ţări și din Republica Moldova; explorarea impactului sistemului de AOAM asupra indicatorilor medico-demografici în Republica Moldova; studiul în dinamică a nivelului de cuprindere a populaţiei Republicii Moldova cu AOAM; evaluarea comparativă a rezultatelor opiniei persoanelor neasigurate şi asigurate referitor la factorii medico-sociali de influenţă asupra stării sănătății lor; elaborarea recomandărilor privind sporirea accesului persoanelor neasigurate la servicii medicale oferite în cadrul AOAM.
Noutatea și originalitatea științifică. Abordarea în premieră a impactului factorilor medico-sociali de influență asupra stării sănătății persoanelor neasigurate în Republica Moldova în scopul elaborării unor măsuri în vederea sporirii accesului acestora la servicii medicale oferite în cadrul AOAM.
Problema științifică soluționată în teză constă în evaluarea impactului factorilor medico-sociali de influență asupra sănătății persoanelor neasigurate și fundamentarea științifică a căilor de sporire al accesului acestora la servicii medicale oferite în cadrul AOAM în vederea valorificării lor în politicile și strategiile de sănătate publică și în cadrul normativ aferent.
Semnificația teoretică a studiului. Lucrarea se înscrie în cadrul politicilor de sănătate publică și reprezintă prima lucrare de cercetare științifică în domeniul evaluării impactului factorilor medico-sociali de influență asupra sănătății persoanelor neasigurate și oferă perspectiva sporirii accesului acestora la servicii medicale oferite în cadrul AOAM. Rezultatele cercetării constituie dovezi științifice și asigură argumente pentru a fi utilizate la elaborarea politicilor și strategiilor în domeniul AOAM.
Valoarea aplicativă a lucrării constă în furnizarea argumentelor, dovezilor și materialelor necesare pentru elaborarea, ajustarea și dezvoltarea cadrului normativ cu privire la sporirea accesului persoanelor neasigurate la servicii medicale oferite în cadrul AOAM; iar percepţia stării de sănătate, reflectînd aprecierea globală pe care persoana o face despre starea sănătăţii sale, integrînd aspectele obiective şi subiective, în special cunoştinţele sale şi experienţa sa despre sănătate sau maladie, va fi utilizată ca metodă alternativă de evaluare a stării de sănătate.
Implementarea rezultatelor științifice: rezultatele cercetării au fost utilizate la
elaborarea Legii fondurilor AOAM, Programului unic al AOAM și Normelor metodologice de
aplicare a Programului unic, cu modificările și completările ulterioare, Strategiei de dezvoltare
instituțională a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în activitatea Companiei Naționale
de Asigurări în Medicină și Agențiilor teritoriale ale Companiei Naționale de Asigurări în
Medicină ș.a.