|
StatutTeza a fost susţinută pe 29 noiembrie 2004 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 ianuarie 2005 Autoreferat![]() |
Problemele cercetării şi analizei bazei juridice ale protecţiei mediului în dreptul internaţional public şi, mai ales, analiza comparativă a regimului juridic de mediu în Republica Moldova privite prin prizma actelor normative internaţionale în literatura juridică sunt elucidate insuficient. Cercetările mărturisesc, că majoritatea legislaţiei de mediu în vigoare şi actele normative referitoare la anumite articole nu sunt în concordanţă şi nu totdeauna corespund prevederilor convenţiilor ratificate şi altor acte normative internaţionale. Aceasta se referă, în special, la standardele ecologice, clasificarea şi statutul ariilor naturale protejate de stat, gradului de responsabilitate a persoanelor juridice întru păstrarea resurselor naturale ş.a. În teză sunt abordate problemele formării regimului juridic de protecţie a mediului şi implementarea lui în legislaţia naţională, sunt expuse rezultatele analizei comparative ale legislaţiei în vigoare cu privire la protecţia mediului a Republicii Moldova în contextul recomandărilor şi cerinţelor convenţiilor internaţionale privitor la biodiversitate, poluanţilor nocivi ai mediului, deşeurilor, schimbării climei, protecţiei stratului de ozon, securităţii biologice.
În concluzie se constată, că legislaţia cu privire la protecţia mediului adoptată în Republica Moldova pe parcursul ultimelor 10 ani constituie o bază juridică reală pentru rezolvarea multiplelor probleme în domeniu. Însă nu s-a atins nivelul necesar al efectivităţii actelor juridice şi normative existente, nu sunt elaborate mecanismele adecvate de implementare a legislaţiei, nu s-a atins nivelul necesar al colaborării internaţionale în domeniu, mai cu seamă, cu ţările adiacente, sunt destul de modeste activităţile de armonizare a legislaţiei naţionale cu normativele juridice a Uniunii Europene etc.
Autorul enumeră un şir de recomandări în vederea perfectării „Legii cu privire la regnul animal”, „Codului silvic”, „Legii cu privire la protecţia ariilor protejate de stat” ş.a. Se indică necesitatea elaborării unor legi şi acte normative noi privitor la „Protecţia speciilor de plante, animale şi ciuperci”, „Monitoringul ecologic integrat”, „Zonele umede naturale”, „Protecţia resurselor biologice”.
Rezultatele cercetărilor expuse în teză pot fi utilizate de către specialiştii în domeniile
jurisprudenţei, protecţiei mediului, ecologiei, de către profesori, studenţi etc.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: