|
StatutTeza a fost susţinută pe 26 martie 2005 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 iunie 2005 Autoreferat![]() |
Răspunderea internaţională are o importanţă deosebită în determinarea modalităţilor prin care statele îndeplinesc obligaţiile incluse în documentele de drept internaţional. Scopul investigaţiilor constă în analiza multiaspectuală a complexităţii şi modului de aplicare al răspunderii internaţionale în cadrul sistemului de drept internaţional, determinând tendinţele actuale de perfecţionare a raporturilor de drept şi elementele semnificative în organizarea şi realizarea răspunderii.
Răspunderea internaţională fiind concepută ca răspundere a statelor, a fost extinsă şi asupra altor actori ai relaţiilor internaţionale. Codificarea regulilor în domeniul internaţional este importantă în raporturile ce urmăresc soluţionarea conflictelor internaţionale, iar prin adoptarea mai multor convenţii şi protocoale a fost posibilă o armonizare a acestei instituţii. Fundamentul juridic al răspunderii internaţionale provine din normele şi obligaţiunile care derivă din dreptul internaţional şi respectiv, din tratatele, convenţiile şi alte acte cu caracter de obligativitate dintre statele contractante. Statele îşi angajează răspunderea din momentul ratificării tratatului, asumându-şi angajamente şi căzând sub incidenţa unor sancţiuni în cazul nerespectării lui.
Fiind un instrument juridic în realizarea cooperării internaţionale, tratatul internaţional este de caracter subiectiv şi se distinge prin identificarea conţinutului cu voinţa semnatarului. Tratativele şi medierile oferă un set de metode pentru satisfacerea unei obligaţiuni internaţionale, în special soluţionarea pe cale paşnică a diferendelor internaţionale. Răspunderea internaţională, regulile de conduită şi asigurarea respectării lor reprezintă un factor esenţial al stabilităţii în relaţiile politico-diplomatice dintre state, iar punerea lor în aplicabilitate este în măsură să contribuie la stabilirea pe baze solide a relaţiilor internaţionale, urmărindu-se o mai bună cooperare pe plan internaţional.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: