|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 iunie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 octombrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 657.47:663.2 (478) (043)
|
În teză sunt examinate aspectele problematice ale contabilităţii consumurilor şi calculaţiei costurilor la întreprinderile vinicole, în conformitate cu convenţiile fundamentale, principiile de bază ale contabilităţii şi caracteristicile calitative ale rapoartelor financiare conform SNC.
S-a argumentat necesitatea clasificării consumurilor în funcţie de legătura cu procesul de producţie şi de modul de includere în costul produselor (serviciilor).
Este elucidată problema aferentă repartizării valorii de materii prime din care se fabrică mai multe feluri de produse.
Este abordată problema contabilităţii provizioanelor pentru pierderile tehnologice şi fundamentată necesitatea contabilizării acestora fără constituirea provizioanelor; sunt argumentate avantajele acestei metode în contabilitatea financiară şi în scopuri fiscale.
O atenţie deosebită s-a acordat contabilităţii producţiei în curs de execuţie, când acest proces durează o perioadă mai mare de un an. În acest context, s-a argumentat necesitatea contabilităţii producţiei în curs de execuţie în componenţa activelor pe termen lung, în baza respectării lichidităţii activelor.
Prima dată în Republica Moldova s-au făcut investigaţii în stabilirea gradului de corelare dintre modificarea componentelor consumurilor de regie (indirecte de producţie) şi a volumului de producţie, în scopul stabilirii ştiinţifice a consumurilor de regie (indirecte de producţie) constante şi variabile. În doua etapă, la examinarea gradului de corelare dintre consumurile de regie (indirecte de producţie) constante şi variabile şi mai mulţi indicatori, s-a stabilit baza ştiinţifică de repartizare a acestora.
Rezultatele investigaţiilor reprezintă o dezvoltare teoretic şi metodologic aplicativă în perfecţionarea contabilităţii consumurilor şi calculaţiei costurilor la întreprinderile vinicole.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: