|
StatutTeza a fost susţinută pe 23 martie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 519.872
|
Structura tezei. Teza este scrisă în limba română şi conține următoarele compartimente: introducere, trei capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie ce constă din 103 titluri și 2 anexe. Lucrarea conţine 108 pagini de text de bază. Rezultatele obţinute sunt publicate în 30 lucrări ştiinţifice.
Cuvintele-cheie: model Polling, sisteme generalizate cu priorităţi, transformata Laplace-Stieltjes, lungimea medie virtuală, perioada de ocupare, prioritatea DD.
Domeniul de studiu al tezei: Teoria Aşteptării. Scopul şi obiectivele lucrării. Lucrarea are ca scop extinderea rezultatelor cunoscute din domeniul Teoriei Așteptării, elaborarea a noi tehnici şi algoritmi numerici de determinare a unor caracteristici de performanță mai optime pentru modelele de aşteptare Polling cu vacanțe semi-Markoviene şi pentru cele cu prioritatea DD.
Pentru atingerea scopului propus s-au realizat următoarele obiective:
• elaborarea și aplicarea algoritmilor numerici pentru modelarea repartiţiei lungimii virtuale a șirului de așteptare pentru sistemele Polling cu întârzieri semi-Markoviene;
• formalizarea caracteristicilor probabiliste de performanță pentru sistemele generalizate de aşteptare cu prioritatea DD;
• elaborarea și aplicarea algoritmilor numerici pentru modelarea repartiţiei perioadei de ocupare și a caracteristicilor auxiliare pentru sistemele Polling cu prioritatea DD;
• implementarea algoritmilor elaboraţi în limbaje de programare în vederea estimării parametrilor funcțiilor de repartiție ce intervin în optimizarea caracteristicilor de performanță ale modelelor de aşteptare Polling.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: constă în elaborarea metodelor și algoritmilor numerici pentru determinarea unor caracteristici numerice de performanță pentru sistemele Polling, cât și pentru cele cu prioritatea DD. Astfel se poate stabili eficiența/performanța sistemului în dependență de legile de repartiție și de prioritate, strategia sistemului în stare liberă.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată: rezidă în determinarea unor valori mai optime ale caracteristicilor probabiliste pentru modelele Polling, rezultatele obținute atât în urma analizei modelelor de așteptare, cât şi a funcțiilor de repartiție, legilor de prioritate, schemelor de servire și orientare, fapt care permite stabilirea staționarității și eficienței sistemului de așteptare. Semnificaţia teoretică.
Rezultatele obţinute în teză pot fi utilizate pentru studiul altor sisteme reale, unde au loc fenomene de așteptare şi determinarea altor caracteristici numerice.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele prezentate permit aplicarea în diverse sfere, unde apar fenomene similare celor studiate, cum ar fi sistemele informatice, de telecomunicaţii, economice etc., care pot fi modelate matematic cu ajutorul modelelor studiate în teză. Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Algoritmii elaboraţi au fost implementaţi în limbajele de programare C++ și Kotlin.
>