|
StatutTeza a fost susţinută pe 8 septembrie 2006 în CSSşi aprobată de CNAA pe 21 decembrie 2006 Autoreferat![]() TezaCZU 331.106.4(043)P12
|
Modificările structurale intervenite la sfârşitul secolului al XX-lea în ţările est europene au impus o nouă perspectivă a analizei raporturilor juridice, în general şi a celor de dreptul muncii, în special. În acest context, a suferit modificări şi instituţia încetării contractului individual de muncă. Întrucât această instituţie generează consecinţe multiple în domeniul raporturilor sociale, am considerat ca fiind necesară şi oportună analiza acestei instituţii. Preocupările noastre vizează încetarea contractului individual de muncă din iniţiativa angajatorului.
Pe această linie s-au întreprins cercetări teoretice şi practice atât din perspectiva evoluţiei naţionale a instituţiei respective, cât şi comparativ cu alte sisteme juridice din Republica Moldova, Federaţia Rusă, Anglia etc.. Lucrarea de cercetate este structurată în patru capitole. Primul capitol, intitulat “Noţiunea şi cazurile încetării contractului de muncă”, abordează atât noţiunea şi reperele istorice privind încetarea contractului de muncă, cât şi modalităţile în care poate avea loc încetarea contractului de muncă (adică: de drept, prin acordul părţilor, sau la iniţiativa uneia din ele).
Capitolul al II-lea tratează novator, în cele 5 secţiuni, concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului, dezvoltând problematica concedierii: disciplinare, medicale, pentru arestare preventivă, pentru necorespundere profesională şi pentru îndeplinirea condiţiilor de pensionare.
Instituţia concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului este abordată în capitolul III. Aici s-a pus accent deosebit pe concedierea individuală şi pe concedierea colectivă. Capitolul IV tratează interdicţiile (permanente şi temporare) în care concedierea nu poate fi dispusă şi abordează, prin prisma noilor modificări ale legislaţiei muncii, condiţiile procedurale ale concedierii (individuale şi colective) cu privire la: cercetarea prealabilă, organele competente să dispună concedierea, propunerea salariatului a altor locuri de muncă vacante, precum şi decizia de concediere.
Studiul întreprins ne-a permis să relevăm faptul că actuala reglementare legislativă în materie prezintă unele inconsecvenţe şi lacune, fapt ce ne-a oferit posibilitatea formulării a nouă propuneri de lege ferenda acolo unde am considerat că este necesar.
CAPITOLUL II Încetarea contractului individual de muncă pentru motive care ţin de persoana salariatului
CAPITOLUL III Încetarea contractului individual de muncă pentru motive care nu ţin de persoana salariatului
CAPITOLUL IV Procedura încetării contractului individual de muncă
În examinare [2] :
Arhiva tezelor: