|
StatutTeza a fost susţinută pe 13 aprilie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat– 0.73 Mb / în românăTezaCZU 616.5-002.525.2 (043)
3.85 Mb /
în română |
Lucrarea conţine 125 pagini de text de bază divizat în: introducere, 4 capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie (203 titluri), 44 de figuri, 23 de tabele, 9 anexe. Rezultatele au fost prezentate în 45 de publicaţii.
Domeniul de studiu: reumatologie.
Scopul studiului: evaluarea expresiei cutanate şi rolul ei în evoluţia lupusului eritematos sistemic pentru a elabora un model de conduită a acestor pacienţi.
Obiectivele studiului: particularizarea implicărilor cutanate la pacienţii cu LES; cuantificarea activităţii şi severităţii afectării cutanate prin instrumentul CLASI; aprecierea eficacităţii tratamentului complex, inclusiv HCQ, asupra implicării cutanate în LES; studierea impactului implicărilor tegumentare asupra calităţii vieţii; elaborarea unui model de management al pacienţilor cu LES şi implicare cutanată.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: abordare plurală a problematicii implicării cutanate la pacienţii cu LES în două etape: studiu transversal şi prospectiv. Au fost cercetate particularitățile clinice și paraclinice ale pacienților cu LES și implicare cutanată prin instrumente clinice validate. O direcție nouă de cercetare a fost determinarea influenţei hidroxiclorochinei asupra manifestărilor cutanate într-un studiu prospectiv, randomizat.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în teză: elaborarea unui model de management personalizat al pacienţilor cu implicare cutanată în cadrul lupusului eritematos sistemic, ceea ce a contribuit la optimizarea conduitei acestor pacienţi, în vederea aplicării ulterioare în practica clinică.
Semnificaţia teoretică: studiul a stabilit tipurile de manifestări tegumentare prin instrumentele de evaluare sensibile, precum şi algoritmul de tratament medicamentos, valorificând abordarea holistică a pacienților.
Valoarea aplicativă a lucrării: argumentarea validităţii şi informativităţii instrumentelor clinice în evaluarea pacienților cu LES şi implicare cutanată. Cercetarea aduce o anumită contribuţie în studiul eficienţei administrării hidroxiclorochinei în tratamentul manifestărilor tegumentare.
Implementarea rezultatelor: rezultatele studiului au fost incluse în prevederile Protocolului Clinic Naţional ,,Lupusul eritematos sistemic”, precum și în activitatea didactică a Departamentului Medicină Internă
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: