|
StatutTeza a fost susţinută pe 10 mai 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 mai 2017 Autoreferat![]() TezaCZU 616-006.04-08-039.57+615.277.3(043.2)
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie din 210 titluri, 9 anexe, 31 figuri, 43 tabele, 200 de pagini de text imprimat. Rezultatele obținute au fost publicate în 12 de lucrări științifice.
Domeniul de studiu: 321.20 - Oncologie şi radioterapie.
Scopul lucrării: Ameliorarea rezultatelor tratamentului citostatic a pacienţilor oncologici efectuat în condiţii de ambulatoriu.
Obiectivele lucrării: Evaluarea comparativă a eficienţei chimioterapiei efectuate în condiţii de ambulatoriu şi staţionar pacienţilor cu forme avansate de cancer mamar, bronhopulmonar şi colorectal. Studierea reacţiilor toxice şi evaluarea calităţii vieţii la pacienţii supuşi tratamentului chimioterapic în condiţii de ambulator. Cercetarea aspectelor socio-economice ale chimioterapiei efectuate în condiţiile Staţionarului de zi.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: O abordare de pionerat în R.Moldova, în cadrul căreia a fost efectuat un studiu clinic amplu, controlat, neexperimental, descriptiv şi analitic al tratamentului chimioterapic administrat pacienţilor cu cancer avansat, trataţi în condiţii de ambulatoriu versus staţionar. A fost demonstrată eficienţa tratamentului chimioterapeutic administrat în condiţii de ambulatoriu pacienţilor cu cancer pulmonar, mamar şi colorectal avansat cu profil de toxicitate acceptabil. S-au dovedit că calitatea vieţii pacienţilor şi costurile tratamentului a fost mai optimale la pacienţii trataţi în condiţii de ambulatoriu.
Problema ştiinţifică importantă soluţionată în domeniul respectiv: A fost demonstrată aplicabilitatea eficientă în condiţii de ambulatoriu a schemelor de chimioterapie administrate în condiţii de staţionar cu indicători identici la capitolele profil de toxicitate şi eficacitate clinică şi valori superioare a indicatorilor calitătății vieţii şi eficienţa economică.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: Studiul a condus la implementarea schemelor moderne de tratament chimioterapic în cadrul asistenţei medicale de ambulatoriu al IMSP IO. Au fost elaborate Grila de selecţie a pacienţilor pentru tratamentul chimioterapic ambulatoriu şi Ghidul pacientului oncologic - ambele în scopul creşterii calităţii actului medical printr-un control riguros al simptomelor şi ameliorarea calităţii vieţii pacienţilor.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice: Analiza rezultatelor obţinute în studiul dat au
stat la baza implementării schemelor moderne de tratament chimioterapic în Staţionarul de zi IO.