|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 octombrie 2017 în CSSşi aprobată de CNAA pe 11 mai 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 634.512:504.75(478)(043.2)
|
Structura tezei. Introducere, 4 capitole, concluzii generale şi recomandări, bibliografie cu 153 titluri. Teza include 123 pagini, text de bază, 16 desene, 28 tabele şi 8 fotografii. Rezultatele obţinute sunt publicate în 19 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu. Ecologie.
Scopul tezei. Relevarea particularităţilor biologice şi ecologice ale nucului negru (Juglans nigra L.) în vederea elaborării bazelor ştiinţifice şi practice ale introducerii lui, pentru optimizarea gospodăririi pădurilor din zona Nistrului de Mijloc şi de Jos.
Obiectivele lucrării: identificarea particularităţilor ecologice ale nucului negru în anii cu condiţii climatice diferite; determinarea influenţei modului de pregătire a seminţelor de nuc pentru semănare asupra capacităţii lor de germinare; estimarea influenţei condiţiilor pedologice şi de iluminare asupra particularităţilor de creştere a puieţilor de nuc negru; determinarea oportunităţii introducerii nucului negru în lucrările de reconstrucţie a arboretelor degradate şi compromise de salcâm alb; estimarea influenţei desimii de plantare asupra creşterii puieţilor de nuc negru în amestec cu diferite specii lemnoase; efectuarea analizei comparative a creşterii şi productivităţii nucului negru, a stejarului pedunculat şi a nucului comun.
Noutatea ştiinţifică. A fost estimată influenţa iluminării, a condiţiilor pedologice, a desimii de plantare şi a condiţiilor climaterice asupra creşterii şi dezvoltării puieţilor de nuc negru în zona de cercetare. A fost argumentată oportunitatea introducerii nucului negru la efectuarea reconstrucţiei atboretelor degradate şi compromise de salcâm prin utilizarea tehnologiei optime sub aspect ecologic, adică cu păstrarea condiţiilor staţionale nealterate.
Problema ştiinţifică importantă soluționată constă în elucidarea particularităţilor biologice şi ecologice ale nucului negru în scopul elaborării bazelor teoretice şi practice pentru introducerea şi cultivarea arboretelor înalt productive în fitocenozele forestiere ale Nistrului de Mijloc şi de Jos.
Semnificaţia teoretică. S-a demonstrat că introducerea în cultura forestieră a nucului negru este dictată de particularităţile lui biologice (viteza de creştere, calitatea trunchiului) şi ecologice (afinitatea condiţiilor ştaţionale, rezistenţa la inundaţiile temporare ale luncii), dar şi calitatea sporită a masei lemnoase şi productivitatea înaltă a plantaţiilor. În acest context a fost stabilită superioritatea plantaţiilor nucului în ceea ce priveşte productivitatea biologică în comparaţie cu cea a speciilor de nuc comun şi stejar pedunculat.
Valoarea aplicativă. În vederea gestiunii pădurilor din zona de cercetare a fost stabilit, drept cel mai oportun, procedeul de pregătire pentru semănat a fructelor de nuc negru cu pericarpul semi-umed, care a arătat un procent maxim de germinaţie. Au fost determinate condiţiile staţionale favorabile pentru introducerea nucului negru în fitocenozele Nistrului de Mijloc şi Inferior în vederea constituirii unor arborete de stabilitate ecologică ridicată şi productivitate înaltă. Pentru reconstrucţia plantaţiilor de salcâm necorespunzătoare staţiunii a fost aplică metoda care are în vedere folosirea maximă a condiţiilor naturale de mediu ale arboretului matern, ceea ce asigură siguranţa ecologică şi rentabilitatea economică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Pentru implementarea practică a cercetărilor au fost elaborate Recomandările privind reconstrucţia plantaţiilor compromise din fitocenozele forestiere ale Nistrului de Mijloc şi de Jos cu utilizarea nucului negru. Rezultatele obţinute vor fi folosite în procesul de instruire a studenţilor în cadrul Tehnicumului politehnic „Ion Soltâs” din or. Camenca, la disciplina „Silvicultură şi spaţii verzi”.