|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 iulie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 noiembrie 2018 Autoreferat![]() TezaCZU 616.36-004-089 (043.2)
|
Domeniul de studiu: chirurgie, hepatologie, sociologie.
Scopul tezei: Evaluarea calității vieții pacienților operați pentru ciroză hepatică în raport cu tipurile de tratament chirurgical aplicate.
Obiectivele tezei: adaptarea în spațiul românesc a chestionarului SF-LDQOL elaborat pentru aprecierea calităţii vieţii pacientului hepatic; evaluarea calității vieții și determinarea particularităților psihometrice ale pacienților de interes chirurgical, diagnosticați cu ciroză hepatica; analiza diferențelor de calitate a vieții în raport cu tipurile de tratament chirurgical aplicat și observarea în dinamică a indicilor ce o măsoară; corelarea rezultatelor terapeutice pe termen lung și a factorilor ce influienţează dinamica calității vieții pacienților cirotici chirurgical asistați; elaborarea unui protocolul de asistență medicală perioperatorie şi analiza relaţiei dintre schema de tratament utilizată şi modificările calității vieţii. Noutatea şi originalitatea ştiinţifică: în rezultatul cercetărilor științifice a fost validată versiunea romănă a chestionarului SF-LDQOL, inclusiv metodologia online de prelucrare a indicilor calității vieții; au fost studiate particularitățile modificărilor calității vieții pacienților cu ciroză hepatică și analizat impactul chirurgiei hipertensiunii portale corelat cu tehnica aplicată. S-au stabilit factorii care influențează calitatea vieții fapt ce a contribuit la adoptarea strategiei chirurgicale, planului terapeutic și de monitorizare postoperatorie pe termen lung.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză constă în evaluare complexă și dinamică a componentelor calităţii vieţii cu chestionare consacrate, capabile să ofere o imagine reală a impactului cirozei hepatice, a terapiilor chirurgicale practicate şi a protocolului de asistenţă terapeutică perioperatorie asupra stării de sănătate.
Semnificaţia teoretică şi valoarea aplicativă a lucrării: rezultatele obținute au permis perfectarea metodologiei și ameliorarea calității vieții pacienților cirotici chirurgical asistați. În baza cercetării a fost elaborat protocolul de abordare terapeutică perioperatorie prin mijloace multidisciplinare cu implicaţii favorabile pentru bolnavi. Rezultatele studiului au fost aplicate în procesul didactic şi curativ al Clinicii de Chirurgie nr. 2 și Departamentului de Medicină Internă, USMF „Nicolae Testemiţanu”, fiind reflectate în 3 acte de implementare
1.CONCEPTUL DE CALITATE A VIEŢII ÎN MEDICINĂ
2. CARACTERISTICA MATERIALULUI ȘI A METODELOR DE CERCETARE
3.IMPACTUL MEDICAL AL TEHNICILOR CHIRURGICALE ASUPRA CALITĂŢII VIEŢII PACIENŢILOR DIN CAZUISTICA CERCATATĂ
4. REZULTATE TERAPEUTICE ŞI CERCETĂRI PRIVIND ÎMBUNĂTĂŢIREA CALITĂŢII VIEŢII BOLNAVILOR CIROTICI CU STATUS POSTCHIRURGICAL
CONCUZII GENERALE ŞI RECOMANDĂRI PRACTICE