|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 decembrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 martie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 631.58 : 631.431(478)(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 5 capitole, concluzii și recomandări, bibliografia conţine 213 surse, 9 anexe (cu 45 tabele), 120 pagini text de bază, 31 figuri, 37 tabele. Rezultatele obţinute sunt publicate în 8 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: 411.10 – Agroecologie.
Scopul şi obiectivele cercetărilor. Cercetarea, evidențierea și evaluarea modificărilor indicilor fizici și fizico-mecanici ai solului, productivității agroecosistemelor cu divers impact antropic sunt orientate spre identificarea elementelor tehnologice capabile să evite și atenueze degradarea acestora, cu majorarea eficienței energetice a agroecosistemelor.
Noutatea și originalitatea științifică. Indicii ecopedologici fizico-mecanici și agrofizici au fost studiați în dinamică în verigi de asolament, sub diverse tehnologii. Pentru prima dată în staționarul cu asolament și cultura permanentă a porumbului din SDE „Chetrosu” a fost estimată eficiența energetică a agroecosistemelor în funcție de tehnologia aplicată prin metoda conversiei de energie.
Problema științifică importantă soluționată. S-a confirmat, că proprietățile fizice și fizicomecanice ale solului sunt indici de diagnosticare a tendințelor de degradare a solurilor agroecosistemelor sub diferit nivel de impact antropic. În baza rezultatelor cercetărilor s-a constatat rolul pozitiv al minimizării lucrării asupra proprietăților fizico-mecanice și agrofizice ale solului, însoțite de micșorarea intrărilor (inputurilor) de energie tehnologică, care contribuie ulterior la fortificarea capacității de autosusținere a agroecosistemului exprimată prin eficiență energetică mai mare. Semnificaţia teoretică. Indicii fizici și fizico-mecanici sunt parametri importanți de diagnosticare a proceselor de degradare a solului agroecosistemelor. Au fost stabilite valorile proprietăților fizice și fizico-mecanice care asigură funcționarea și menținerea capacității de producție a solului pe termen lung, fapt ce influențează pozitiv autosusținerea agroecosistemelor și echilibrul ecologic. S-a creat banca de date privind proprietățile agrofizice și fizico-mecanice sub diverse agrocenoze și impact agricol.
Valoarea aplicativă a lucrării. Rezultatele obţinute prezintă suport științific în promovarea agroecosistemelor durabile, sistemelor conservative de lucrare a solului. Materialele pot fi utilizate în procesul didactic și de activitate ştiinţifică.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice sunt implementate în gospodăria S.R.L.”CIMCAZAC” din s. Cimișeni, raionul Criuleni pe o suprafaţă de cca. 230,0 ha.