|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 octombrie 2018 în CSSşi aprobată de CNAA pe 25 ianuarie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 633.15:631.52
|
Teza este expusă pe 122 pagini și conține introducere, 6 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 195 de surse, 42 de tabele, 7 figuri și 5 anexe. Rezultatele cercetărilor au fost publicate în 26 de lucrări științifice.
Domeniul de studiu. Ameliorarea plantelor și producerea semințelor.
Scopul cercetărilor efectuate a constat în eficientizarea procesului de dezvoltare a hibrizilor de porumb prin înlocuirea formelor parentale și modificarea formei materne în baza încrucișărilor înrudite și backcrossate.
Obiective: Evaluarea comparativă a caracterelor și însușirilor cantitative la linii consangvinizate, încrucișări înrudite și backcrossate, utilizarea încrucișărilor înrudite ca material inițial la reciclarea liniilor comerciale; Evidențierea criteriilor de selectare a formelor parentale în procesul de sintetizare a hibrizilor simpli și simpli modificați, identificarea combinațiilor hibride performante în vederea propunerii pentru testări oficiale în diferite țări.
Noutatea și originalitatea științifică. Pentru prima dată formele parentale au fost estimate după afinitatea genetică, capacitatea de combinare, toleranța semințelor la temperaturi suboptimale și fracționarea boabelor. Hibrizii simpli și simpli modificați cu forme materne înrudite și backcrossate în premieră au fost apreciați după variabilitatea principalelor caractere morfologice.
Problema ştiinţifică soluţionată constă în fundamentarea și perfecționarea metodologiei de selectare a formelor parentale ale hibrizilor simpli și simpli modificați de porumb timpuriu, ceea ce a condus la utilizarea mai eficientă a încrucișărilor între liniile consangvinizate cu 30–60% de rudenie genetică și la concretizarea sferei de utilizare a formelor materne backcrossate, fapt ce a permis o producere mai rentabilă a semințelor certificate. Semnificația teoretică. Evidențierea legăturilor corelative ale indicilor agronomici valoroși la liniile consangvinizate, la formele materne modificate și la testîncrucișări permite prognozarea cu un grad mai înalt de probabilitate a performanțelor realizate în hibrizi.Valoarea aplicativă. Pentru testări oficiale au fost propuşi 8 hibrizi simpli și 3 hibrizi simpli modificați, doi dintre care au fost omologați în Republica Moldova (Porumbeni 310 fiind omologat și în România), iar Bemo 203, Bemo 235, Porumbeni 220 și Porumbeni 243 – în Republica Belarus.
Implementarea rezultatelor științifice. Producerea de semințe comerciale ale hibrizilor omologați Bemo 203, Bemo 235 și Porumbeni 310 s-a efectuat în anii 2016–2017 pe loturi de hibridare amplasate în diferite unități agricole, pe o suprafață de 770 ha de către SRL ”Forever”.