|
StatutTeza a fost susţinută pe 5 februarie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 15 martie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU [618.7-089.168.86:314.1+614.1](478)
|
Structura tezei. Teza este expusă în 2 volume (partea de bază și partea complementară). Partea de bază conține 228 de pagini cu text de bază şi cuprinde: introducere, 6 capitole, concluzii generale, recomandări practice, bibliografie din 347 de titluri, 43 de tabele şi 88 de figuri. Partea complementară cuprinde 16 Anexe. La tema cercetării au fost publicate 56 lucrări ştiinţifice. Cuvinte-cheie: mortalitate maternă, sănătate reproductivă, proximitate de deces matern, managementul serviciului perinatal, structura asistenţei medicale perinatale, cadre de medici obstetricieni-ginecologi, prognoză demografică.
Domeniul de cercetare: Obstetrică şi ginecologie
Scopul cercetării: Evaluarea clinico-epidemiologică, managerială şi demografică a fenomenului mortalităţii materne în RM, cu argumentarea ştiinţifică a rezervelor existente de reducere a deceselor materne şi elaborarea recomandărilor pentru diminuarea acestui indicator.
Obiectivele studiului: Evaluarea mortalităţii materne, cu determinarea evoluţiei, tendinţelor, structurii, cauzelor şi factorilor deceselor materne; Estimarea calităţii asistenţei medicale în cazurile obstetricale severe, apreciate ca proximitate de deces matern; Identificarea rolului factorului uman în prestarea serviciilor medicale, a impactului asupra sănătăţii materne şi a perspectivelor de dezvoltare a serviciului perinatal; Aprecierea tendinţelor demografice prin prisma mortalității materne, pentru stabilirea acţiunilor necesare pentru o maternitate sigură; Analiza evoluţiei naşterilor, a eficienţei amplasării maternităţilor în condiţiile actuale ale sistemului medical şi a perspectivelor demografice, pentru optimizarea serviciului obstetrical şi elaborarea unui model efectiv de asistenţă medicală perinatală pentru RM; Argumentarea ştiinţifică a rezervelor existente de reducere a mortalităţii materne, cu elaborarea recomandărilor pentru diminuarea acestui indicator.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a rezultatelor obţinute constau în abordarea multilaterală a subiectului de cercetare – în premieră pentru RM s-a efectuat un studiu complex al mortalităţii materne în funcţie de spaţiu, mediu şi timp, orientat spre îmbunătăţirea situaţiei existente şi elaborarea unei noi strategii de dezvoltare a serviciului obstetrical, în condiţiile actuale şi perspectiva demografică. Un aspect nou îl constituie şi prognoza demografică, prin care au fost elaborate posibile scenarii de evoluţie a structurii pe vârste şi pe sexe a populaţiei. Pentru prima dată a fost realizată analiza potenţialului şi a stării actuale a cadrelor de medici obstetricieni-ginecologi din ţară, cu expunerea perspectivelor în asigurarea cu aceşti specialişti.
Problema ştiinţifică aplicativăde importanţă majoră soluţionată în cadrul studiului constă în evaluarea impactului factorilor medico-sociali, demografici şi manageriali asupra nivelului mortalităţii materne din RM, fapt ce permite identificarea rezervelor existente în prestarea serviciilor de calitate şi argumentarea măsurilor de reducere a deceselor materne – în condiţiile natalităţii reduse, insuficienţei cadrelor medicale, schimbărilor demografice prognozate – şi valorificării lor în politicile şi strategiile de dezvoltare a serviciului naţional de asistenţă acordată mamei şi copilului.
Semnificaţia teoretică a studiului constă în prezentarea fenomenului mortalităţii materne într-o formulă amplă şi exhaustivă, multilaterală, ce descrie aspectele medicale, sociale, manageriale şi demografice ale mortalităţii materne, formularea interdependenţei acestor factori şi impactul lor asupra sănătăţii materne. Valoarea aplicativă a lucrării: este prezentată analiza cazurilor de deces matern cu dinamica anuală şi cincinală a indicatorului mortalităţii materne, structura cauzală a deceselor materne şi evoluţia acesteia, descrisă structura mortalităţii materne după cauza decesului. Este realizată caracteristica fenomenelor demografice majore, cu prezentarea tabloului detaliat al evoluţiei demografice din RM, şi se propune un model de prognoză demografică a natalităţii şi a structurii populaţiei.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele cercetărilor ştiinţifice au fost utilizate la pregătirea documentelor directive ale MSMPS al RM, în activitatea instituţiilor medico-sanitare republicane, municipale şi raionale, la elaborarea ghidurilor naţionale de perinatologie, îndrumărilor didacticometodice, protocoalelor clinice utilizate în activitatea practică a instituţiilor medico-sanitare din republică, precum şi în cadrul USMF „Nicolae Testemiţanu” în calitate de material didactic pentru instruirea studenţilor, medicilor-rezidenţi, medicilor de familie, medicilor-specialişti obstetricieniginecologi şi managerilor instituţiilor medicale.