|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 februarie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 19 aprilie 2019 Autoreferat![]() TezaCZU 616.12-008.9-056.52-056.7(043.2)
|
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări, bibliografia din 171 de surse, 104 pagini de text de bază, 45 tabele, 39 figuri. Rezultatele au fost reflectate în 11 publicații ştiinţifice. Cuvinte-cheie: factori de risc cardiovascular, obezitate, dislipidemie, profilaxie, polimorfism mononucleotidic, genotip. Domeniul de studiu: cardiologie.
Scopul: studierea aportului polimorfismelor mononucleotidice la expresia factorilor de risc cardiovascular antropometrici și lipidici la tineri. Obiectivele cercetării: Studierea factorilor antropometrici de risc cardiovascular; determinarea factorilor lipidici de risc cardiovascular; detectarea a 9 polimorfisme mononucleotidice asociate cu factorii de risc; estimarea statistică a asocierii dintre polimorfismele analizate și manifestările fenotipice.
Noutatea și originalitatea științifică: În premieră, în populația tânără din Republica Moldova, a fost realizat un studiu clinic și molecular-genetic complex. S-au obținut date originale despre răspândirea obezității și dislipidemiei în lotul studiat. S-au implementat metode de diagnostic molecular-genetic pentru analiza locilor de interes, prin genotiparea în baza a 9 polimorfisme mononucleotidice cu estimarea ulterioară a interdependențelor dintre parametrii cardiovasculari și portajul variantelor alelice de risc.
Problema ştiinţifică soluţionată: constă în validarea și fundamentarea științifică a asocierilor dintre polimorfismele mononucleotidice și factorilor antropometrici și lipidici de risc cardiovascular, contribuind la optimizarea stratificării riscului, inițierea intervenției profilactice eficiente la etapa presimptomatică și reducerea ponderii obezității și a dislipidemiei.
Semnificaţia teoretică: constă în testarea utilității polimorfismelor genetice pentru stratificarea populației tinere în contextul riscului cardiovascular, iar evidențele obținute reconfirmă ipoteza determinismului genetic în condiționarea bolilor cardiovasculare. Studiul reprezintă un suport științific semnificativ care reflectă particularitățile clinico-biochimice și genetice ale factorilor de risc cardiovascular la tineri și permite elaborarea unui algoritm de diagnostic aplicat persoanelor tinere din grupul de risc sporit.
Valoarea aplicativă a lucrării: Relevarea utilității parametrilor clinico-biochimici, precum și a polimorfismelor genetice vor optimiza diagnosticul la etapele preclinice datorită delimitării grupului de risc cardiovascular sporit, contribuind la perfecționarea programelor de estimarea a riscului cardiovascular, prin includerea componentei genetice a acestuia.
Implementarea rezultatelor știinţifice s-a efectuat în laboratorul de genetică și IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară, USMF “Nicolae Testemițanu”.
În examinare [1] :
Arhiva tezelor: