|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 martie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat– 1.37 Mb / în română– 1.07 Mb / în rusă TezaCZU 35.64:[631.432:631.811:631.67](043.2)
7.10 Mb /
în rusă |
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări practice, 32 tabele, 44 figuri, 218 surse bibliografice, 6 anexe. Conținutul de bază este expus pe 98 pagini. Rezultatele obținute sunt publicate în 15 lucrări științifice.
Scopul cercetărilor constă în elaborarea parametrilor tehnologici la cultivarea tomatelor semănate direct în câmp deschis la irigarea prin picurare,optimizarea regimului hidric și de nutriție a solului pentru asigurarea nivelurilor recoltei economic justificate.
Obiective: Determinarea normelor optimale de udare la aplicarea irigării prin picurare la suprafața solului; determinarea intervalelor între udări la cultivarea tomatelor semănate direct în câmp deschis; stabilirea dozelor optime de îngrășăminte minerale la reducerea normelor de udare și irigare capabile să asigure o productivitate economic avantajoasă și calitate înaltă a fructelor de tomate; determinarea pierderilor recoltei tomatelor cauzate de deficitul umidității solului ca rezultat al diminuării normelor de udare; majorarea eficienței de valorificare a rezervelor de apă din sol și precipitațiilor prin optimizarea regimului de irigare a tomatelor; stabilirea relațiilor corelative dintre «consumul total de apă – recoltă», «fertilizare – recoltă», «norma de udare – recoltă», «intervalul dintre udări – recoltă» în scopul determinării nivelurilor de asigurare climatică a productivității tomatelor la irigarea prin picurare; evaluarea economică și energetică a parametrilor tehnologici la irigarea prin picurare la cultivarea tomatelor prin semințe.
Noutatea și originalitatea științifică a cercetărilor constă în elaborarea și recomandarea producătorilor de legume a parametrilor regimurilor de irigare prin picurare a tomatelor cultivate pe cernozem obișnuit, semănate direct în câmp deschis; au fost stabilite normele de fertilizare în stare să asigure formarea recoltelor economic competitive și producției de calitate înaltă. Au fost determinate: consumul mediu zilnic și total de apă și normelor de irigare, dinamica elementelor nutritive în sol în dependență de normele fertilizanților; realizată evaluarea economică și energetică a parametrilor tehnologici la cultivarea tomatelor semănate direct în câmp deschis la irigarea prin picurare.
Problema științifică soluționată constă în fundamentarea științifică a normelor de udare, intervalelor dintre udări și a elementelor nutritive, ce a condus la perfecționarea tehnologiei de cultivare a tomatelor prin semințe, ce permite obținerea recoltelor programate și calitate înaltă a producției. Semnificaţia teoretică. Au fost stabilite relațiile corelative între «consumul total de apă – recoltă», «fertilizare – recoltă», «norma de udare – recoltă», «intervale dintre udări – recoltă» în scopul determinării nivelurilor de asigurare climatică a productivității tomatelor la irigarea prin picurare. Valoarea aplicativă. Au fost elaboraţi parametrii regimului de irigare prin picurare la cultivarea tomatelor semănate în câmp deschis, care asigură utilizarea mai efectivă a resurselor de umiditate a solului, a apei folosite pentru irigare şi sporirea rentabilităţii culturii. Recolta optimă a fost obţinută la aplicarea udărilor cu intervale de 5 zile indiferent de tipul de îngrăşăminte administrate, iar calitatea producţiei rămânea la nivelul cerinţelor industriei de prelucrare. Rezultatele obţinute pot fi utilizate în procesul didactic la pregătirea logumicultorilor în universităţi şi de către alte instituţii de cercetare.
Implementarea rezultatelor științifice: Rezultatele științifice obținute au fost implementate în SRL «Plantator», raionul Slobozia. Irigarea prin picurare a tomatelor semănate în camp deschis cu intervalul între udări de 5 zile şi norme de udare reduse cu 30% pe fondal de fertilizare N150P30 şi cu norme depline de udare pe fondalul N190 kg s.a./hа a asigurat obţinerea venitului net în valoare de 2234 şi 2766 $/ha.