|
StatutTeza a fost susţinută pe 27 martie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 9 iulie 2019 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 546.72-32:548.5(043.2) 546.650-32:548.5(043.2)
|
Teza este alcătuită din introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 259 titluri, 113 pagini text de bază, 8 tabele, 50 figuri, 4 anexe. Rezultatele obținute sunt publicate în 21 lucrări științifice: 7 articole, 14 teze la conferințe.
Domeniul de studiu: ştiinţe ale naturii.
Scopul și obiectivele tezei: obținerea clusterilor noi de carboxilat homometalici FeIII şi heterometalici FeIII/4f şi a polimerilor coordinativi în baza lor, antrenândnd principiile ingineriei cristalului. Pentru realizarea scopului s-au stabilit următoarele obiective:elaborarea abordărilor pentru obținerea clusterilor homo- și heterometalici FeIII/4f şi a polimerilor coordinativi cu nuclearitate și topologie variabilă, inclusiv a polimerilor coordinativi în baza clusterilor; sinteza compușilor nou proiectați; determinarea structurii cristaline a acestora cu ajutorul difracţiei razelor X pe monocristal; caracterizarea proprietăţilor fizico-chimice ale compușilor obținuți; investigarea proprietăţilor magnetice în bază susceptibilității magnetice funcție de temperatuiră.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică constă în elaborarea metodelor și condițiilor de sinteză, inclusiv sinteze hidro(solvo)termale, cu microunde şi ultrasonice, ce au rezultat cu obținerea a 42 compuși noi de FeIII/FeIII-4f. Pentru prima dată au fost obținuți compuși inelari heterometalici cu nuclearitatea {Fe18Ln6}. În baza rezultatelor a fost analizată influența naturii metalelor și liganzilor asupra compoziciei, structurii și proprietăților magnetice ale compușilor Fe/Fe-Ln.
Problema ştiinţifică soluţionată. Au fost stabilite condițiile de sinteză optimale pentru obținerea clusterilor coordinativi FeIII/FeIII-4f cu proprietăți magnetice îmbunătățite și a polimerilor coordinativi ai FeIII (0D, 1D și 3D) cu porozitate notabilă, folosind precursori de carboxilat ai FeIII și liganzi cu atomi N,O-donori. Au fost obținuți clusteri heterometalici de tip {Fe4Dy2}, {Fe6Dy3}, {Fe6Dy4}, {Fe6Tb4}, {Fe7Dy4}, {Fe18Dy6} i {Fe18Tb6} ce au arătat comportament magnetic.
Semnificația teoretică. Teza contribuie la elaborarea unor strategii eficiente pentru obținerea unor materiale noi cu proprietăți magnetice în baza compușilor coordinativi ai metalelor FeIII și LnIII. Rezultatele experimentale ale măsurărilor structurale, spectroscopice și magnetice lărgesc cunoștințele despre această clasă de compuși și oferă informație pentru înțelegerea aprofundată a principiilor care reglează comportamentul magnetic al clusterilor discreți și al structurilor în baza lor. Valoarea aplicativă a lucrării constă în faptul că compușii noi sintetizați d/d-f pot fi folosiți ca materiale potențiale pentru elaborarea senzorilor magnetici și a dispozitivelor de memorie.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Datele structurale și magnetice referitor la clusterii polinucleari obținuți au fost utilizate pentru dezvoltarea programului wxJFinder care calculează constantele de cuplaj Heisenberg J pentru sistemele FeIII(μ2+n-O)FeIII.