|
StatutTeza a fost susţinută pe 11 octombrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 6 decembrie 2019 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 69.059:725/728
|
Structura tezei: - introducere, patru capitole, concluzii și recomandări, bibliografie cu 167 de titluri, 148 de pagini de text de bază, conține 87 de figuri, 3 tabele. Rezultatele de bază ale cercetărilor au fost publicate în 9 articole științifice, 7 invenții, 1 cerere de invenție.
Domeniu de studiu: rezistența seismică a clădirilor cu ziduri de piatră.
Scopul lucrării: - dezvoltarea unei proceduri eficiente, avansate din punct de vedere tehnologic și de calcul, a prefabricării antiseismice și a zonelor monolitice ale clădirilor.
Obiect: - centurile AC ale clădirilor cu ziduri de piatră și metodele de calcul ale acestora.
Subiect: - manevrabilitatea și compatibilitatea lucrării elementului prefabricat cu centurile de beton turnat în starea finală, ținând cont de pervazurile ferestrelor, modificări ale rigidității pereților și distrugerea progresivă a celor mai slabe stâlpi.
Obiective: studiul rezistenței seismice a clădirilor cu pereți din zidărie; elaborarea construcţiei centurilor antiseismice prefabricate şi monolitice și studii experimentale privind rezistența mecanică, deformarea și rezistența la fisurare; studii numerice privind rezistența brâelor în clădiri; elaborarea metodelor pentru proiectarea și calcularea acestora.
Problema științifică: lipsa unui proiect eficient și extrem de tehnologic de calcul, a centurilor antiseismice prefabricate și monolitice ale clădirilor care asigură funcționarea combinată a blocurilor prefabricate cu betonul monolit al miezului și în ansamblu cu pereții, până la stadiul distrugerii.
Noutatea și originalitatea științifică. A fost elaborată construcţia unei centuri prefabricată şi monolitică antiseismică (invenția autorului), care asigură funcționarea combinată a blocului prefabricat și a unui miez monolit (marginile de-a lungul întregii sale înălțimi) până la stadiul distrugerii, sporind semnificativ (de până la 2 ori) capacitatea lui portantă. Contactul sporit al betonului monolit cu peretele situat mai jos atinge 70÷75% din suprafața totală a centurii de siguranță, comparativ cu normă actuală de ≥ 60%. A fost elaborată metoda de proiectare și calculare a centurilor propuse, ținând cont de acțiunea forțelor seismice, în funcție de condițiile lor limitative, limitând degradarea progresivă a pereților.
Rezultate principial noi pentru știință și practică obţinute. Proiectarea dezvoltată a centurilor precast și monolitice antiseismice și metodologia de calcul a acestora cresc rezistența seismică a clădirilor. Acestea sunt aplicabile practic în clădiri din piatră, structură-piatră, cadru, structuri monolitice, prefabricate-monolitice cu tavane prefabricate, monolitice și prefabricatemonolitice.
Implementarea rezultatelor cercetărilor științifice. Construcția centurii elaborate a fost utilizată la construirea unui bloc de locuit cu 9 nivele rezidențială complexă în or. Chișinău, str. Ion Soltâs.
8