|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 noiembrie 2019 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 616.853-039.13-073.97(043.2)
|
Lucrarea este expusă pe 173 pagini de text electronic, 129 pagini de text de bază, și include: introducerea, 6 capitole, concluzii și recomandări practice, indicele bibliografic cu 223 surse literare. Teza este ilustrată cu 49 tabele, 52 figuri, 6 anexe. Rezultatele obținute au fost redate în 37 publicații științifice, 4 certificate de inovator și 1 brevet de invenție.
Domeniu de studiu: neurologie clinică. Scopul studiului: Evaluarea telemetriei video-EEG ca metodă de diagnostic a epilepsiei cu crize epileptice nocturne pentru optimizarea conduitei de diagnostic și tratament al pacienților cu această patologie.
Obiectivele studiului:
1. Determinarea valorii diagnostice a telemetriei video-EEG în diagnosticul epilepsiei cu crize epileptice nocturne.
2. Identificarea morfologiei modificărilor EEG, înregistrate prin telemetrie video-EEG și prin video-EEG standard la pacienții cu crize epileptice nocturne, în comparație cu pacienții cu crize epileptice diurne și mixte.
3. Evaluarea cantitativă și calitativă a modificărilor EEG la pacienții cu crize epileptice nocturne, diurne și mixte.
4. Aprecierea particularităților polimorfismului clinic în cadrul epilepsiei cu crize epileptice nocturne.
5. Elucidarea modificărilor neuroimagistice, inclusiv a grosimii și ariilor corticale la pacienții cu crize epileptice nocturne, diurne și mixte.
Noutatea și originalitatea științifică: A fost evaluată telemetria video-EEG într-un studiu analitic clinic observațional, la pacienții cu crize epileptice. O inițiativă de premieră a fost evaluarea telemetriei video-EEG în comparație cu metoda video-EEG standard (de rutină), la pacienții cu crize epileptice nocturne, diurne și mixte.
Problema științifică importantă soluționată în teză: În studiu au fost evaluate și analizate particularitățile clinico-neurofiziologice ale epilepsiei crize epileptice nocturne, și demonstrată valoarea diagnostică a telemetriei video-EEG.
Semnificația teoretică și valoarea aplicativă a lucrării: Rezultatele studiului au argumentat utilitatea și valoarea diagnostică a telemetriei video-EEG în diagnosticul epilepsiei cu crize epileptice nocturne, diurne și mixte în comparație cu video-EEG standard.
Implementarea rezultatelor: Rezultatele cercetării au fost implementate și valorificate în procesul de studiu la catedra neurologie 2 și în Laboratorul de Neurobiologie și Genetică Medicală ale USMF „N. Testemiţanu”, cât și în secția de epileptologie și Centrul Național de Epileptologie a Institutului de Medicină Urgentă.