|
StatutTeza a fost susţinută pe 6 februarie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 28 februarie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 616.381-001.31-005.1-089
|
Teza include 113 pagini de text de bază și constă din introducere, 5 capitole, concluzii generale, bibliografie din 277 titluri, 5 anexe. Teza este ilustrată cu 10 tabele, 43 de figuri. Rezultatele obținute sunt publicate în 24 lucrări ştiinţifice.
Domeniu de studiu: chirurgie – 321.13.
Scopul lucrării: Argumentarea clinico-paraclinică a inofensivității absorbției hemoperitoneului posttraumatic la traumatizații cu leziuni închise ale organelor abdominale parenchimatoase abordați nonoperator.
Obiective: Studierea literaturii de specialitate referitoare la particularitățile managementului traumatizaților cu hemoperitoneu și a modificărilor patofiziologice și clinice de evoluție a sângelui din cavitatea peritoneală; aprecierea în experiment a consecințelor locale intraperitoneale și sistemice ale hemoperitoneului posttraumatic; analiza modificărilor evolutive clinicoparaclinice ale hemoperitoneului la traumatizații cu leziuni intraabdominale închise ale organelor parenchimatoase tratați nonoperator; argumentarea obiectivă a inofensivității absorbției sângelui intraperitoneal prin analiza modificărilor locale și sistemice în experiment și studiu clinic prin schimbările imagistice și a examinărilor de laborator cercetate.
Noutatea științifică a lucrării. S-a demonstrat că, evoluția hemoperitoneului posttraumatic indiferent de gravitatea leziunii organelor parenchimatoase și volumul hemoperitoneului asociat, nu prezintă repercusiuni locale și sistemice cu diferențe statistic semnificative.
Problema științifică soluționată în teză rezidă în fundamentarea științifică a inofensivității hemoperitoneului în model experimental și clinic, ce confirmă oportunitatea abordării nonoperatorii a pacienților cu traumatism abdominal închis și hemoperitoneu asociat leziunilor de ficat și splină de gr.III-IV cu hemoperitoneu și permite optimizarea managementului acestora.
Importanța teoretică și valoarea aplicativă a lucrării. S-a analizat rolul hemoperitoneului posttraumatic în evoluția pacienților cu traumatism abdominal închis, fapt ce a permis optimizarea managementului acestora prin indicarea tratamentului nonoperator la cei cu hemoperitoneu asociat gradelor de leziune IIIIV conform AAST a ficatului și splinei.
Implementarea rezultatelor. Rezultatele cercetării au fost implementate în procesul didactic la Catedra de chirurgie nr.1 „Nicolae Anestiadi” a USMF „Nicolae Testemițanu” și în procesul curativ în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chișinău.