|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 februarie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 31 iulie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 615.281:615.454.1.07
|
Structura tezei: introducere, patru capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie (155 de titluri), 33 anexe, 129 pagini de text de bază (până la bibliografie), 41 figuri, 39 tabele. Rezultatele obţinute au fost publicate în 23 lucrări ştiinţifice și prezentate la 15 forumuri științifice.
Scopul studiului: elaborarea, analiza, standardizarea, determinarea activității antibacteriene, acțiunilor local-iritante și dermato-resorbtive ale unguentelor combinate ale izohidrafuralului cu substanțe medicamentoase regenerante, anestezice locale și dermatocorticosteroizi.
Obiectivele studiului: evaluarea medicamentelor dermatologice combinate pe piața farmaceutică a Republicii Moldova în perioada 2012-2017; studii de preformulare, formulareoptimizare şi elaborarea tehnologiei de producere a unguentelor combinate; elaborarea și validarea metodelor de analiză; standardizarea şi studiul stabilităţii unguentelor combinate; evaluarea activității antibacteriene și acțiunilor dermato-resorbtive și local-iritante pentru unguentele combinate; elaborarea proiectelor Monografiilor Farmacopeice și Regulamentelor Tehnologice de Producere pentru unguentele combinate.
Noutatea și originalitatea științifică: pentru prima dată au fost elaborate unguente combinate noi pentru tratamentul diferitor afecțiuni dermatologice infectate cu germeni bacterieni; au fost elaborate și validate metodele de analiză şi standardizare pentru unguentele combinate; s-au efectuat cercetări privind activitatea antibacteriană și acțiunile local-iritante și dermato-resorbtive. Problema științifică soluționată: elaborarea unguentelor combinate noi cu conținut de substanțe medicamentoase cu acțiuni terapeutice diferite: antibacteriană, antiinflamatoare, anestezică locală și regenerantă. Deși aceste medicamente nu conțin antibiotice, prezintă o activitate antibacteriană mai înaltă față de bacterii, datorate izohidrafuralului, care este un derivat nou al nitrofuranului de producție autohtonă cu o toxicitate mai joasă.
Semnificația teoretică: generalizarea etapelor și metodelor utilizate în cercetările de preformulare, formulare-optimizare, control al calității, standardizare și aprecierea stabilității unguentelor combinate elaborate. Valoarea aplicativă: rezultatele obținute contribuie la mărirea complianței tratamentului unor afecțiuni dermatologice infectate cu germeni bacterieni prin utilizarea unguentelor combinate.
Implementarea rezultatelor științifice: au fost elaborate proiectele Monografiilor Farmacopeice și proiectele Regulamentelor Tehnologice de producere pentru cele trei forme farmaceutice: unguent combinat cu conținut de izohidrafural și metiluracil, unguent combinat cu conținut de izohidrafural, metiluracil și benzocaină și unguent combinat cu conținut de izohidrafural și fluocinolon acetonid. Rezultatele au fost implementate în secția Forme magistrale a Centrului Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin” al USMF „Nicolae Testemițanu” și în cadrul Departamentului Managementul Calității a S.A. Farmaco.