|
StatutTeza a fost susţinută pe 16 iunie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 30 octombrie 2020 Autoreferat– 1.71 Mb / în română– 1.68 Mb / în engleză TezaCZU 547.596/.597:577.1 (043.2)
4.52 Mb /
în engleză |
Susșinerea va avea loc in regim on-line pe 16 iunie 2020, la ora 14:00. (linkul https://join.skype.com/mqbv5VMdagVj)
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 203 titluri, 111 pagini de text de bază, 65 figuri, 6 tabele, 1 anexă. Rezultatele obținute sunt publicate în 20 lucrări științifice. Scopul lucrării: constă în funcționalizarea terpenoidelor cu heteroatomi de azot, oxigen sau halogen prin intermediul reacțiilor radicalice, astfel obținându-se compuși cu un potențial sporit de activitate biologică; modificarea terpenoidelor ușor disponibile cu ajutorul transpozițiilor cationice și generarea compușilor cu schelete regrupate.
Obiectivele cercetării: utilizarea reacțiilor de hidroazidare, carboazidare și carbohidrogenare radicalică în funcționalizarea diterpenoidelor naturale și sintetice; modificarea scheletului carbonic în derivații isocopalici și homodrimanici prin migrări cationice cu obținerea derivaților terpenici, analogii cărora se găsesc în natură în cantități mici; caracterizarea compușilor obținuți prin metode moderne de analiză.
Noutatea și originalitatea științifică: Pentru prima dată a fost demonstrată utilitatea adițiilor radicalice cu transfer de atomi pentru funcționalizarea compușilor diterpenici, cum ar fi derivații ent-kauranici, labdanici și isocopalici. Au fost sintetizați 90 compuși noi, unii manifestând activitate biologică pronunțată. Pentru prima dată, cu ajutorul transpozițiilor cationice au fost sintetizați compuși cu schelet halimanic, ent-verrucosinic și hirtiosanic. Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante în teză constau în introducerea simultană a grupelor funcționale de interes prin intermediul reacțiilor radicalice și obținerea compușilor de tip labdanic, ent-kauranic și isocopalic funcționalizați cu heteroatomi de azot, oxigen sau halogeni, unii demonstrând activitate biologică; au fost obținute o serie de sesquiterpenoide cu schelet halimanic, hirtiosanic și entverrucosinic, compuși cu valoare teoretică și aplicativă.
Semnificația teoretică a lucrării constă în aplicarea cu succes a transformărilor radicalice pentru lărgirea diversității structurale a compușilor terpenici cu structură complexă, demonstrarea influenței efectelor stereoelectronice asupra selectivității proceselor abordate și elaborarea unor căi eficiente de funcționalizare a substratelor selectate în baza baza reacțiilor radicalice și cationice. Valoarea aplicativă a lucrării: viabilitatea chimiei radicalice pe substrate terpenice complexe; demonstrarea reacției click pe substrate diterpenice și utilizarea lor în studiile activității biologice.
Implementarea rezultatelor științifice: o serie de compuși obținuți în cadrul lucrării, au demonstrat activitate citotoxică selectivă. În baza acestor rezultate au fost înregistrate patru cereri de brevet.
REFERENCES