|
StatutTeza a fost susţinută pe 24 septembrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 507. 663.12/. 604.2: 620.3
|
Teza conţine introducere, cinci capitole, concluzii şi recomandări, bibliografie cu 361 titluri, 12 anexe, volumul capitolelor 129 pagini, 55 figuri, 19 tabele. Rezultatele obţinute sunt reflectate în 46 lucrări ştiinţifice publicate la tema tezei.
Domeniul de studiu: Științe ale naturii.
Scopul lucrării constă în stabilirea gradului de influență a nanoparticulelor oxizilor de metale ZnO și Fe3O4 asupra indicilor microbiologici și biochimici la levurile de interes biotehnologic din genul Rhodotorula și aprecierea perspectivelor de utilizare în bionanotehnologii.
Obiectivele lucrării: Validarea testelor microbiologice și biochimice în contextul asigurării calificării și calității metodelor utilizate pentru evaluarea efectelor nanoparticulelor oxizilor metalici; Stabilirea particularităților acțiunii nanoparticulelor ZnO și Fe3O4 cu diferite dimensiuni asupra levurilor din genul Rhodotorula; Elaborarea procedeelor de utilizare a nanoparticulelor ZnO și Fe3O4 în biotehnologia cultivării levurilor; Obținerea nanocompozitelor chitosan–zinc și chitosan-fier și aprecierea perspective utilizării lor în biotehnologia levurilor pigmentate.
Noutatea și originalitatea științifică. În premieră au fost validate teste microbiologice și biochimice și identificate componentele celulare ale levurilor pigmentate din genul Rhodotorula, implicate în răspunsul la acțiunea nanoparticulelor; elucidat caracterul acțiunii nanoparticulelor ZnO și Fe3O4 asupra viabilității, producției de biomasă, caracterelor morfologice, conținutului de proteine, carbohidrați, carotenoide, enzimelor antioxidante la levurile din genul Rhodotorula în dependență de dimensiuni și concentrație. S-a demonstrat că nanoparticulele ZnO, utilizate în concentrații 1-20 mg/L, influențează pozitiv procesele de multiplicare și biosinteză a proteinelor, carbohidraților și pigmenților carotenoidici. S-a demonstrat că nanoparticulele Fe3O4 induc la Rh. gracilis modificări semnificative în sistemul de apărare antioxidant, care se manifestă prin scăderea conținutului de carotenoide și enzimei catalaza. În premieră este elucidat caracterul de acțiune a nanocompozitelor chitosan-zinc și chitosan-fier asupra levurilor din genul Rhodotorula. Au fost elaborate două procedee noi de sporire a cantității și calității proteinelor cu utilizarea nanoparticulelor ZnO și de evaluare a toxicității nanoparticulelor Fe3O4 cu utilizarea în calitate de model a levurii Rh. gracilis. Originalitatea procedeelor elaborate sunt confirmate de 2 brevete de invenţie și o cerere de brevet de invenţie.
Problema științifică importantă soluționată în lucrare. Au fost stabilite efectele nanoparticulelor ZnO și Fe3O4 asupra levurilor de interes biotehnologic din genul Rhodotorula, ceea ce a contribuit la elucidarea unor mecanisme de acțiune a nanoparticulelor, fapt ce a permis aprecierea perspectivelor de utilizare a lor în bionanotehnologii. Semnificația teoretică. Sunt argumentate științific particularitățile de acțiune a nanoparticulelor ZnO și Fe3O4, în funcție de dimensiuni și concentrație, și a nanocompozitelor chitosan-zinc și chitosan-fier asupra indicilor microbiologici și biochimici la levurile din genul Rhodotorula, ceea ce a servit ca bază pentru elucidarea unor căi de acțiune și elaborarea procedeelor de utilizare în biotehnologia cultivării levurilor.
Valoarea aplicativă.Se propun spre valorificare: un procedeu de sporire a conţinutului de proteine la Rh. gracilis cu utilizarea nanoparticulelor ZnO; un procedeu nou de testare a gradului de nocivitate a nonoparticulelor Fe3O4 cu utilizarea în calitate de model a levurilor pigmentate din genul Rhodotorula; un procedeu nou de realizare a nanocompozitelor chitosan–zinc și chitosan-fier cu perspective biotehnologice.
Implementarea rezultatelor.Rezultatele cercetării sunt aplicate în cadrul Institutului de Inginerie Electronică și Nanotehnologii “D. Ghițu”, și în laboratorul Microbiologia solului, Institutul de Microbiologie și Biotehnologie.