|
StatutTeza a fost susţinută pe 20 octombrie 2020 în CSSşi aprobată de CNAA pe 23 decembrie 2020 Autoreferat![]() TezaCZU 615.849:618.146-006(478)
|
Structura tezei: Teza este expusă pe 125 de pagini text de bază, introducere, 4 capitole, sinteza rezultatelor obţinute, concluzii generale şi recomandări practice, bibliografie din 269 titluri, 5 anexe, 45 de figuri, 35 de tabele. Rezultatele obţinute au fost publicate în 15 lucrări ştiinţifice.
Domeniul de studiu: Oncologie şi radioterapie.
Scopul studiului: evaluarea eficacităţii diferitor metode de tratament al pacientelor cu cancer de col uterin local avansat pentru ameliorarea rezultatelor imediate şi a celor la distanţă, prin elaborarea unui algoritm de tratament.
Obiectivele studiului:
1. Evaluarea rezultatelor imediate a le tratamentului radiant asociat în comparaţ ie cu radiochimioterapia pacientelor cu cancer de col uterin local avansat.
2. Evaluarea rezultatelor la distanţă a tratamentului radiant asociat în comparaţie cu radiochimioterapia pacientelor cu cancer de col uterin local avansat.
3. Analiza frecvenţei şi severităţii toxicităţii postradice acute şi celei tardive la pacientele cu cancer de col uterin local avansat în loturile cu radioterapie asociată, în comparaţie cu radiochimioterapia.
4. Elaborarea algoritmului de tratament radiochimioterapic a pacientelor cu cancer de col uterin local – avansat.
Noutatea şi originalitatea ştiinţifică a lucrării. Au fost studiate şi prezentate rezultatele imediate şi cele la distanţă ale radioterapiei asociate şi ale radiochimioterapiei cancerului de col uterin local avansat, incidenţa şi severitatea toxicităţii postradice, utilizând principiile moderne de planificare a radioterapiei externe tridimensionale conformaţionale în asociere cu radioterapia intracavitară, folosind sursa cu rata de doză înaltă de radiaţie HDR.
Problema ştiinţifică soluţionată în teză. În studiu este demonstrată prioritatea radiochimioterapiei pacientelor cu cancer de col uterin local avansat prin utilizarea tehnologiei moderne de radioterapie. Aceasta a permis îmbunătăţirea indicatorilor supravieţuirii pacientelor cu toxicitate tolerabilă.
Semnificaţia teoretică și valoarea aplicativă a cercetării. Studiul dat reprezintă prima experienţă clinică în Republica Moldova în studierea şi implementarea metodelor moderne de tratament în practica clinică pentru această categorie de paciente. Aceasta ne va permite să continuăm eforturile de ameliorare a abordărilor metodologice de tratament al pacientelor cu cancer de col uterin local avansat prin introducerea în clinică a brahiterapiei tridimensionale sub controlul vizualizării (brahiterapia adaptivă). Studiul realizat ne-a permis să elaborăm algoritmul de radiochimioterapie pentru pacientele cu cancer de col uterin local avansat T2bNxM0, T3aNxM0, T3bNxM0.
Implementarea rezultatelor ştiinţifice. Rezultatele studiului sunt implementate în activitatea cotidiană a secţ iei Oncologie Radiologică IV (Brahiterapie).