|
StatutTeza a fost susţinută pe 28 ianuarie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 26 februarie 2021 Autoreferat![]() TezaCZU
|
Structura tezei: prefață, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, 30 tabele, 66 figuri, bibliografia din 125 titluri, 10 anexe.
Domeniul de studiu: 411.07 – viticultură. Scopul tezei: Scopul investigațiilor constă în studierea potențialului soiurilor de struguri pentru masă, în regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă.
Obiectivele cercetării: Obiectivele cercetării reflectate în teza de doctorat sunt – 1. Studierea literaturii de specialitate privind influența factorilor agrotehnologici și ecologici asupra creșterii și dezvoltării butucilor viței de vie; 2. Determinarea obiectelor, metodelor și condițiilor de cercetare; 3. Studierea particularităților fenologice ale dezvoltării soiurilor de struguri pentru masă – Cardinal, Codreanca, Italia și Victoria în regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă; 4. Studierea fertilității și productivității soiurilor de struguri pentru masă – Cardinal, Codreanca, Italia și Victoria, în funcție de nivelul de dezvoltare a butucilor, în regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă; 5. Studierea capacității de regenerare a ochilor soiurilor de struguri pentru masă; 6. Studierea cantității și calității recoltei soiurilor pentru masă; 7. Studierea particularităților uvologice a strugurilor soiurilor pentru masă; 8. Analiza eficienței economice a cultivării soiurilor de struguri pentru masă în funcție de nivelul de dezvoltare a butucilor, în regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă; 9. Analiza corelației și regresiei factorilor de influență (agrofitotehnici) asupra indicilor rezultativi(recoltă, calitate, eficiență economică).
Noutatea științifică a lucrării constă în stabilirea principalilor factori de ordin agrofitotetihnic și a gradului lor de influență asupra indicilor rezultativi la cultivarea soiurilor de struguri pentru masă (Cardinal, Codreanca, Italia și Victoria) în regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă.
Problema științifică soluționată constă în argumentarea influenței diferitor factori asupra indicilor rezultativi a soiurilor de struguri pentru masă – Cardinal, Codreanca, Italia și Victoria, în funcție de nivelul de dezvoltare a butucilor în vederea omogenizării plantațiilor viticole.
Importanța teoretică a tezei constă în stabilirea corelației și regresiei factorilor de influență asupra indicilor rezultativi la cultivarea soiurilor de struguri pentru masă (Cardinal, Codreanca, Italia și Victoria) în condițiile din regiunea vitivinicolă Sud – Ștefan Vodă.
Valoarea aplicativă a lucrărilor constă în stabilirea factorilor de influență de ordin agrofitotehnic (sarcina de rod, numărul de lăstari fertili, valorile coeficienților de fertilitate – CFR și CFA) asupra indicilor rezultativi (recoltă, calitate, eficiență economică) la cultivarea soiurilor de struguri pentru masă (Cardinal, Codreanca, Italia și Victoria) în condițiile de climă și sol din regiunea vitivinicolă Ștefan Vodă.
Implementarea rezultatelor științifice. Rezultatele obținute pe parcursul anilor de cercetare au fost implementate în SRL Elvitis-Com.