Paşaportul specialităţii:
Domeniul ştiinţei în care se conferă gradele ştiinţifice
Agricultura
Formula specialităţii
Viticultura este ramura ştiinţei agricole, care se ocupă cu studierea biologiei, ecologiei, viţei de vie, cu tehnologiile de creştere a materialului săditor viticol şi cu tehnologii de producere a strugurilor
Sferele de cercetare
- Studierea originii şi evoluţiei viţei de vie cultivate şi elaborarea criteriilor noi de clasificare ale acestora.
- Studierea însuşirilor morfologice, anatomice şi fiziologice în dependenţă de factorii ecologici şi cu tehnologiile de cultură a viţei de vie.
- Relaţiile viţei de vie cu factorii ecologici în legătură cu raionarea soiurilor şi amplasarea lor pe teren.
- Elaborarea bazelor teoretice a multiplicării viţei de vie şi a metoidelor noi de producere a materialului săditor viticol.
- Elaborarea bazelor teoretice şi a sistemelor agrotehnice orientate spre majorarea rezistenţei soiurilor de viţă de vie la factorii biotici şi abiotici.
- Stabilirea sistemelor noi de înfiinţare a plantaţiilor de viţă de vie roditoare.
- Elaborarea sistemelor noi de cultură a viţei de vie şi de conducere a butucilor.
- Elaborarea tehnologiilor moderne în scopul majorării productivităţii muncii, fertilităţii butucilor şi calităţii strugurilor.
- Elaborarea metodelor de modernizare a plantaţiilor viticole şi de restabilire a viilor afectate de accidente climatice.
- Perfecţionarea metodologiei folosite în studiul soiurilor de viţe roditoare, de viţe portaltoi şi tehnologiilor de cultură diferenţiate.
- Stabilirea noilor centre viticole pentru producerea vinurilor cu denumire de origine.
- Elaborarea tehnologiilor de cultură a viţei de vie pentru soiuri cu destinaţie determinată (Vinuri albe, roşii, roze, de consum curent, de calitate superioară, vinuri aromatice, vinuri spumante ş.a.).
- Elaborarea metodelor de cultură a viţei de vie în condiţiile gospodăriilor individuale.
- Elaborarea metodicilor noi de cercetări ştiinţifice pentru folosirea lor în viticultură.
- Elaborarea metodologiilor noi pentru studiul soiurilor viţei de vie roditoare şi portaltoi.
- Elaborarea metodologiilor noi pentru studiul tehnologiilor de cultură diferenţiată.
- Elaborarea conveierelor: varietal, geografic şi de păstrare a strugurilor pentru masă.
Specialităţi adiacente:
Specialităţi complementare:
Delimitările de specialităţile adiacente
Soluţionarea obiecivelor trasate în investigaţiile ştiinţifice la specialitatea 06.01.08 „Viticultura” necesită utilizarea metodelor specifice unor discipline adiacente: agronomie, agrotehnică, îmbunătăţiri funciare, agropedologie, agrochimie, ameliorarea şi producerea seminţelor, legumicultura, pomicultura, viticultura, fitotehnia, protecţia plantelor, producerea nutreţurilor şi praticultura, culturi medicinale şi eterooleaginoase, agrofizică, agroecologie.
Metodele utilizate la specialităţile adiacente viticulturii sunt tangenţiale cu cifrul şi nomenclatura specialităţii de bază.
Ameliorarea şi producerea seminţelor se referă la specificarea produselor şi procedeelor în domeniul tehnicii, chimiei şi agriculturii.
Problemele legate de agronomie reflectă soluţionarea agricolă a produselor vegetale.
Problemele legate de agrotehnică reflectă metodele şi procedeele complementare domeniului agricol.
Soluţionarea problemelor îmbunătăţiri funciare implică domeniul economic.
La compartimentul agropedologie sunt implicate domeniile chimic şi agricol.
Legumicultura se referă la specificarea produselor şi procedeelor în domeniul tehnicii, chimiei şi agriculturii.
Problemele legate de fitotehnie reflectă soluţionarea tehnică şi agricolă a produselor vegetale.
Problemele legate de agrotehnică reflectă metodele şi procedeele complementare domeniului tehnic şi chimic.
Soluţionarea problemelor protecţiei plantelor implică domeniul chimic şi agricol.
La compartimentul producerea nutreţurilor şi praticultura sunt implicate domeniile tehnic, chimic şi agricol.
Culturile medicinale şi eterooleaginoase implică soluţionarea problemelor din domeniul chimic, medicinal şi agricol.
Problemele agrofizicii implică domeniul tehnic şi agricol.
Soluţionarea problemelor agroecologice implică domeniul chimic şi agricol
Tezele de doctorat elaborate la interferenţa specialităţii viticultura cu specialităţile adiacente enumerate mai sus pot fi prezentate spre susţinere la două specialităţi cu condiţia includerii în componenţa Consilului Ştiinţific Specializat a specialiştilor respectivi.
Autorii:
Date despre autorii paşaportului specialităţii ştiinţifice, a programei examenului de doctorat şi date despre recenzenţi
Autorii:
- Cuharschi Mihail – doctor habilitat ştiinţe agricole, şef laborator Agrotehnică, INVV;
- Nicolae Perstniov- doctor habilitat ştiinţe agricole, profesor universitar, Universitatea de Stat Agrară din RM
- Cazac Tudor – doctor ştiinţe agricole, vicedirector INVV, şef laborator Selecţie, INVV
- Chisili Mihail - doctor habilitat ştiinţe agricole, conferenţiar cercetător, şef laborator Ecologie, INVV
Recenzenţii
- Apruda Panfil - doctor habilitat ştiinţe agricole, decan catedra Viticultură, Universitatea de Stat Agrară din RM