|
StatutTeza a fost susţinută pe 18 februarie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 27 aprilie 2021 Autoreferat![]() ![]() TezaCZU 547.5 547.7/.8 547.91
|
Structura tezei: introducere, lista abrevierilor, sinteza literaturii în domeniu, descrierea rezultatelor propriilor cercetări, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 138 de referințe, 122 pagini de text de bază, 73 figuri, 6 tabele, rezultatele obținute au fost publicate în 25 de lucrări științifice.
Scopul lucrării: prezenta lucrare este dedicată elaborării și realizării strategiei de sinteză, precum și determinarii relaţiei structură-activitate pentru 55 de compuși noi din grupa derivaților azotați ai 3,7,7-trimetilbiciclo[4.1.0]heptanilor din (+)-3-carenă.
Obiectivele cercetării: Elaborarea metodei practice de epoxidare a (+)-3-carenei, elucidarea condițiilor opime de deschidere regioselectivă a trans-epoxidului cu amine heterociclice, cercetarea particularităților reacțiilor de cuaternizare a compușilor obținuți, studiul reacțiilor “click” de cicloadiție a alchinelor terminale la azidocaranoli izomeri, extinderea aplicabilității reacției de aminoalchilare cu folosirea aziridinei din seria caranului.
Noutatea și originalitatea științifică: implementarea metodei ecologic inofensive de epoxidare a (+)-3-carenei. Obținerea seriei aminelor funcționalizate cu fragment caranic, caracterizarea structurii și proprietăților acestora. Introducerea grupării azidice în scheletul caranic a făcut posibilă atât cercetarea aplicabilității reacției de tip “click” de cicloadiție azidă-alchină în acest caz, cât și obținerea aziridinelor din seria caranului. Problema științifică soluționată constă: în determinarea condiţiilor optime de sinteza și stabilirea relației dintre structură, citotoxicitate, activitatea anti-HIV și antioxidantă a derivaților azotați ai 3,7,7-trimetilbiciclo[4.1.0]heptanilor, necunoscuți anterior, cu potențial inalt de aplicație în biofarmaceutică.
Valoarea teoretică a lucrării: A fost identificată specificitatea reacțiilor de deschidere a trans-epoxidului cu 1Н-1,2,4-triazol, 1Н-benzotriazol, 1H-imidazol și 1H-benzoimidazol, inclusiv în condițiile iradierii cu microunde. A fost descoperit, că esterii acetilacetici din seria caranului, spre deosebire de esterul acetilacetic interacționează cu folmaldehida și acetatul de amoniu, rezultând esteri corespunzători ai acidului 2,6-dimetilpiridin-3,5-dicarboxilic. A fost realizată sinteza aziridinelor aminoalchilate prin condensarea aziridinei caranice cu formalină și amine secundare.
Valoarea aplicativă a lucrării: a fost propus un procedeu ecologic inofensiv de epoxidare a (+)-3-carenei cu α-Al2O3/H2O2. Transformarea ulterioară a epoxidului a condus la obținerea compușilor, în particular derivați ai 1H-benzimidazolului şi 1H-benzotriazolului, cu proprietăţi de inhibare a transcriptazei HIV, ce prezintă interes practic.
Implementarea rezultatelor științifice: A fost brevetat procedeul de epoxidare ecologic inofensiv a (+)-3-carenei cu nano-pulbere de α-Al2O3 cu H2O2, care și-a găsit aplicabilitate în activitatea științifică a laboratorului. Rezultatele privind activitatea antioxidantă, anti-HIV și citotoxicitatea au identificat direcții promițătoare de cercetare aprofundată.