|
StatutTeza a fost susţinută pe 2 iulie 2021 în CSSşi aprobată de CNAA pe 4 octombrie 2021 Autoreferat– 0.97 Mb / în românăTezaCZU 544.14:[546.30:546.17:546.21/.22](043.2)
7.87 Mb /
în română |
Structura tezei: introducere, 4 capitole, concluzii și recomandări, bibliografie din 223 de titluri, 9 anexe, 118 pagini de text de bază, 62 figuri și 5 tabele. Rezultatele obținute sunt publicate în 29 lucrări științifice.
Scopul lucrării: obținerea compușilor metalelor de tranziție cu liganzi homo- și heterofuncționali cu structuri de diferită dimensionalitate și identificarea potențialului aplicativ.
Obiectivele cercetării: elaborarea procedeelor de sinteză și stabilizarea designului compușilor coordinativi, inclusiv polimerici, în baza sărurilor metalelor Mn(II), Fe(II), Co(II), Ni(II), Cu(II), Zn(II) și Cd(II) cu liganzi ce conțin seturi de atomi donori N,N, O,O, N,O, O,S și N,O,S; sinteza compușilor proiectaţi, determinarea structurii cristaline prin difracţia razelor X și caracterizarea proprietăților fizico-chimice şi activitații biologice ale unor compuși.
Noutatea și originalitatea științifică constă în optimizarea procedeelor de sinteză a 46 compuși coordinativi, evidențiind corelația date structurale - caracteristici spectrale - proprietăţi. Pentru prima dată a fost stabilit un mod nou de coordinare al sulfazalaninei la Cd(II) și investigate proprietăţile luminescente ale acestui compus. Au fost scoase în evidență modificările pentru acidul 2,2'-ditiodibenzoic, precum scindarea oxidativă sau extrudarea unui atom de S. A fost elaborată metoda de sinteză a compusului de Zn(II) cu un ligand unicat, rezultat al condensării acidului 2-(4-oxo-2-tioxotiazolidin-3-il)acetic.
Rezultatele obținute care contribuie la soluționarea unei probleme științifice importante țin de elaborarea procedeelor optime de sinteză pentru 46 compuși, ce a condus la crearea a 38 polimeri coordinativi cu dimensionalitate de la 1D până la 3D, și investigarea proprietăților luminescente, adsorbante și a activității biologice.
Semnificația teoretică: a fost evidențiată influența reciprocă a metalului și a unor liganzi în prezența liganzilor bipiridinici asupra modului de coordinare și formare a polimerilor coordinativi.
Valoarea aplicativă: posibilitatea utilizării polimerilor coordinativi poroși pentru înglobarea moleculelor mici. Implementarea rezultatelor științifice: polimerul coordinativ al Zn(II) cu ligandul unicat cu proprietăţi antifungice şi antibacteriene bune a fost propus ca inhibitor pentru tulpinile Escherichia coli, Staphylococcus aureus și de fungii Candida albicans. Polimerul Cd(II) cu mod nou de coordinare a sulfazalaninei a fost propus în calitate de material luminescent. Rezultatele sunt protejate cu brevete de invenție din R. Moldova.